Ο γκρι εστεμμένος

Ο γκρι εστεμμένος, (Balearica regulorum) είναι ένα πουλί της οικογενείας των γερανών. Εμφανίζεται σε ξηρές σαβάνες της Αφρικής νότια της Σαχάρας, παρόλο που φωλιάζει σε κάπως πιο υγρούς οικότοπους. Βρίσκεται σε βάλτους, καλλιεργημένες εκτάσεις με γρασίδι, πεδινές περιοχές κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Αυτό το ζώο δεν μεταναστεύει. 



Όταν πρόκειται να ζευγαρώσουν, χορεύουν, υποκλίνονται, και
κάνουν άλματα.  


Και τα δύο φύλα χορεύουν. 
Ο χορός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φλερτ, αλλά επίσης μπορεί να γίνει και ανά πάσα στιγμή του έτους. Bγάζουν δε έναν ήχο σαν να κορνάρουν, εντελώς διαφορετικό από τα άλλα είδη γερανών. 

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, τα ζεύγη των γερανών
κατασκευάζουν μια μεγάλη φωλιά με γρασίδι και άλλα φυτά σε ψηλή βλάστηση των υγροτόπων. Γεννάει 2-5 αυγά  τα οποία επωάζονται και από τα δύο φύλα για 28-31 ημέρες.  


Οι νεοσσοί μπορούν να τρέξουν αμέσως μόλις εκκολαφθούν, και να πετάξουν σε 56-100 ημέρες. Γίνονται περίπου 1μ ψηλοί, ζυγίζουν 3,5 kg και έχουν άνοιγμα φτερών 2μ.

Το σώμα είναι κυρίως γκρι. Τα φτερά είναι λευκά αλλά περιέχουν και μια ποικιλία χρωμάτων. Το κεφάλι έχει ένα στεφάνι από άκαμπτα χρυσά φτερά. Οι πλευρές του προσώπου είναι λευκές και υπάρχει ένα φωτεινό κόκκινο φουσκωτό σακκουλάκι στο λαιμό. 



Το ράμφος είναι σχετικά κοντό γκρι και τα πόδια είναι μαύρα. Τα πόδια είναι μεγάλα, αλλά λεπτά, προσαρμοσμένα για την ισορροπία τους και όχι για την άμυνα ή την επίθεση. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα. 


Είναι παμφάγα, τρώνε φυτά, σπόρους, σιτηρά, έντομα,
βατράχια, σκουλήκια, φίδια, μικρά ψάρια και τα αυγά των υδρόβιων ζώων. Τη νύχτα κοιμούνται στα δέντρα.

Αντιμετωπίζει απειλές στον φυσικό του χώρο εξαιτίας της αποστράγγισης, η της υπερβόσκησης και των φυτοφαρμάκων. Eίναι το εθνικό πουλί της Ουγκάντα και βρίσκεται ακόμα και στην σημαία της.
      MyPhotoPics