Χελιδόνια



Το χελιδόνι είναι αποδημητικό πτηνό,  ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Το μέγεθός τους είναι 12 - 22  εκατοστά, ανάλογα με το  είδος στο οποίο ανήκουν καθώς και με το χρώμα τους. 
Μεταναστεύουν κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη, στα μεσογειακά κλίματα από τον Μάρτιο προκειμένου να αναπαραχθούν και στις αρχές του φθινοπώρου μεταναστεύουν προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής. Tρέφονται κυρίως με μικρά έντομα, αράχνες, νύμφες και κάμπιες. Τα έντομα και τις αράχνες τα πιάνουν συνήθως στον αέρα, πετώντας προς αυτά με το ράμφος τους ανοικτό.
Το θηλυκό γεννάει 4-6 αυγά, η επώαση των αυγών διαρκεί περίπου 12 ως 20 μέρες ανάλογα το είδος και μετά την εκκόλαψη οι γονείς τις πρώτες μέρες τα ταΐζουν με μικρά έντομα ενώ αργότερα τα μαθαίνουν να πετάνε και να αναζητούν την τροφή τους.                     

Οι φωλιές τους, όπως και των περισσότερων άλλων ειδών
χελιδονιών, είναι πλίθινες ενώ τα μικρά τα ανατρέφουν - στην κυριολεξία - στα πούπουλα που στρώνουν προηγουμένως, με επιμέλεια, μέσα στη φωλιά. 



Για την ετοιμασία τους δουλεύουν και οι δύο "σύζυγοι". Μαζεύουν λάσπη και τη μεταφέρουν σε μορφή σβόλων ως τη θέση που έχουν επιλέξει. Χρειάζονται από 8 έως 18 ημέρες για να την ετοιμάσουν.
Σε μια φωλιά μπορούν να φέρουν στον κόσμο περίπου 10 νέα
χελιδόνια κάθε χρόνο.  Ακόμη, στις φωλιές κουρνιάζουν με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύουν. Αφήνουν δε τόσο στενή είσοδο στη φωλιά ώστε δύσκολα μπορούν να τρυπώσουν μέσα άλλα ζώα. Τέλος οι φωλιές είναι ένα καταφύγιο για τις δύσκολες ώρες και για όταν ο καιρός είναι πολύ άσχημος.
ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σταυλοχελίδονο
ή Χελιδόνι Hirundo rustica Έχει έντονα ψαλιδωτή ουρά και κοκκινωπό λαιμό. Η φωλιά του είναι φτιαγμένη με λάσπη και ξερά χόρτα. Μοιάζει με μισή κούπα  ανοικτή στο επάνω μέρος.




Μιλτοχελίδονο
ή Δενδροχελίδονο Hirundo daurica Μοιάζει με το προηγούμενο, αλλά το πάνω μέρος της βάσης της ουράς είναι ανοιχτόχρωμο. Η φωλιά του είναι εντελώς κλειστή με ένα διάδρομο από λάσπη στο επάνω μέρος.



Βραχοχελίδονο
Ptyonoprogne (Hirundo) rupestris Είναι καφετί και η ουρά του είναι τετραγωνισμένη. Η φωλιά του μοιάζει με του Σταυλοχελίδονου. Είναι το μοναδικό χελιδόνι που μπορούμε να δούμε τακτικά το χειμώνα στην Ελλάδα.
Οχθοχελίδονο Riparia riparia Είναι καφετί αλλά το κάτω
μέρος του σώματός είναι λευκό και έχει μια καφετιά λουρίδα στο λαιμό. Πολλά οχθοχελίδονα φτιάχνουν πολύ κοντά τις φωλιές τους και σχηματίζουν αποικίες ανοίγοντας τρύπες σε κάθετες τομές του εδάφους, συνήθως κοντά σε νερό.

  Λευκοχελίδονο ή Σπιτοχελίδονο Delichon urbica Είναι λευκό στο κάτω μέρος του σώματός του. Στο επάνω μέρος είναι επίσης λευκή η βάση της ουράς (ουροπήγιο). Η φωλιά του είναι φτιαγμένη με λάσπη και είναι σχεδόν εντελώς κλειστή εκτός από ένα μικρό άνοιγμα στο επάνω μέρος.
      MyPhotoPics