Πύργος του Ηρακλή, Ισπανία


Ο Πύργος του Ηρακλή  (ισπανικά : Torre de Hercules) είναι ένας αρχαίος ρωμαϊκός φάρος πάνω σε μια
χερσόνησο περίπου  2,4 
χιλιόμετρα από το κέντρο της Λα Κορούνια, Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία. 

Μέχρι το 20ο αιώνα, ο ίδιος ο πύργος ήταν γνωστός ως "Farum Brigantium". Η λατινική λέξη Farum προέρχεται από την ελληνική φάρος. Η δομή του είναι 55 μέτρα (180 πόδια) ψηλός και έχει θέα στην ακτή του Βόρειου Ατλαντικού της Ισπανίας. 
Η δομή, σχεδόν 1.900 χρόνια παλιά και αποκαταστάθηκε το 1791, είναι ο παλαιότερος ρωμαϊκός φάρος σε χρήση σήμερα. Υπάρχει  ένας κήπος με αγάλματα, όπως αυτό του Breogán, έναν χαρακτήρα στο Lebor Gabála Érenn, μια μεσαιωνική χριστιανική ιστορία της Ιρλανδίας και των Ιρλανδών, τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Πάμπλο Σερράνο και τον Φρανθίσκο Λέιρο.

Ο Πύργος του Ηρακλή είναι ένα Εθνικό Μνημείο της Ισπανίας,
και από 27 Ιουνίου 2009, έγινε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Είναι ο δεύτερος ψηλότερος φάρος στην Ισπανία, μετά την Faro de Chipiona .

Υπάρχει από τον 2ο αιώνα, που χτίστηκε ή ίσως ξαναχτίστηκε από τον Τραϊανό, ενδεχομένως σε χαλάσματα από ένα σχέδιο που ήταν φοινικικής προέλευσης. Πιστεύεται ότι διαμορφώθηκε μετά από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας. 
Στην βάση του σώζεται ένας ακρογωνιαίος λίθος με την εξής
επιγραφή:
ΜΑΡΤΗ AUG.SACR C.SEVIVS LUPUS ARCHTECTUS AEMINIENSIS LVSITANVS.EX.VO, που σημαίνει: η αρχική ονομασία πύργος του φάρου να αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Γάιο Σέβιους Λούπους, από την Aeminium (σημερινή Coimbra, Πορτογαλία) στην πρώην επαρχία Lusitania, ως προσφορά, αφιερωμένος στον θεό Άρη. 
    ΜyPhotoPics