Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Dunmore park

Το πάρκο Dunmore περιλαμβάνει το πατρογονικό σπίτι του Earls της Dunmore, και  περιέχει μεταξύ άλλων ...
δύο μεγάλους περιφραγμένους κήπους μια εκκλησία, περίπτερα κλπ. Ήταν αναγκαίος σε ένα βόρειο κλίμα τον 18ο και 19ο αιώνα, ένας ψηλός τοίχος από πέτρα ή τούβλο που προφύλαγε τους κήπους από τον άνεμο και τον παγετό.
Η Dunmore Ανανάς είναι ένα εκκεντρικό ως παράξενο κτίριο στη Σκωτία. Βρίσκεται στο πάρκο Dunmore, περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά από Airth και ίδια απόσταση νότια από Dunmore, Σκωτία. Χτίστηκε το 1761 από τον John Murray, 4ο κόμη της Dunmore.


Το κτίριο περιέχει και ένα θερμοκήπιο. Το θερμοκήπιο, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, για την καλλιέργεια ανανά. Ο επάνω όροφος, που βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους,  περιείχε δύο μικρά εξοχικά σπίτια-διαμερίσματα, για τους κηπουρούς.
Ο Murray άφησε τη Σκωτία μετά την αρχική κατασκευή και πήγε για να γίνει στρατιωτικός Κυβερνήτης της Βιρτζίνια στην Αμερική. Το περίπτερο ή κιόσκι με τον ανανά σε σχήμα τρούλου και το Palladian στη νότια πλευρά προστέθηκαν μετά την επιστροφή του από τη Βιρτζίνια.
Το κτίριο είναι ένα μείγμα αρχιτεκτονικών ρυθμών. O σκαλισμένος πέτρινος ανανάς, αποτελεί ένα περίτεχνο τρούλο στην κορυφή ενός οκταγωνικού περίπτερου, με παράθυρα γοτθικά (ή, ακριβέστερα, Gothick) αψίδες σε επτά πλευρές που ολοκληρώνεται με μία πόρτα, την όγδοη. 


Η πόρτα, στη βόρεια πλευρά, βγαίνει πάνω στο ανώτερο επίπεδο του κήπου. Μέσα στο περίπτερο, οι πέτρινοι τοίχοι είναι ελαφρά καμπύλοι, έτσι ώστε ο χώρος είναι κυκλικός και όχι οκταγωνικός.Ακόμη και η πόρτα και τα τζάμια στα παράθυρα είναι επτά καμπύλες, έτσι ώστε να ταιριάζει με την καμπύλη των τοίχων του δωματίου.


Το περίπτερο είναι αρκετά μεγάλο για να στεγάσει ένα στρογγυλό τραπέζι και μερικές καρέκλες. Ο ανανάς έχει  14 μέτρα ύψος και είναι μια ακριβής απεικόνιση ενός ανανά. Κάθεμία από τις κάμπτουσες πέτρες αφήνει χωρίσματα ώστε να αποστραγγίζονται το νερά για να αποτραπεί η ζημιά από τον παγετό. 

Παρά το αντισυμβατικό σχεδιασμό και το μίγμα των αρχιτεκτονικών στυλ, το αποτέλεσμα είναι αρμονικό διότι ο ανανάς και η στοά είναι κατασκευασμένα από την ίδια πέτρα (εξασφαλίζοντας μονοχρωμία από την κορυφή προς τα κάτω) και είναι συνεπής στο πλάτος. 


Το ύψος του κτιρίου, από το κάτω μέρος έως την κορυφή του ανανά, είναι ακριβώς το ήμισυ του πλάτους της δομής. Επιπλέον, το πλάτος της στοάς και ανανά συμφωνεί με το ύψος της νότιας πρόσοψης. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με τις τέσσερις ισαπέχοντες καμινάδες σε σχήμα λάρνακας, εντείνουν την αίσθηση της κλασικής τάξης και αρμονίας.







































MyPhotoPics