Σπήλαια Drach, Ισπανία

Τα Σπήλαια του Drach είναι τέσσερις μεγάλες σπηλιές που βρίσκονται στο νησί Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία. Ανήκουν στο δήμο Manacor, κοντά στην τοποθεσία του Porto Cristo. Είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά σε μια επιστολή το έτος 1338. 
Οι σπηλιές εκτείνονται σε βάθος 25 μέτρων, φτάνοντας τα 2,4
χιλιόμετρα σε μήκος. Αποτελούνται από τέσσερα σπήλαια, που ονομάζονται: Μαύρη Σπηλιά, Άσπρη Σπηλιά, Σπήλαιο Luis Salvador και το Σπήλαιο των Γάλλων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.
 

Τα σπήλαια έχουν σχηματιστεί από το νερό που εισέβαλε στην είσοδό τους από την Μεσόγειο Θάλασσα και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σχηματισμοί μπορεί να χρονολογούνται από το Μειόκαινο (γεωλογική περίοδος ).
Υπάρχει μια υπόγεια λίμνη που βρίσκεται στις σπηλιές και
ονομάζεται Martel,
η οποία έχει περίπου 115 μέτρα μήκος και 30 μέτρα πλάτος. Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή και επιστήμονα Edouard A Martel, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της σπηλαιολογίας (μελέτη των σπηλαίων). 
Είχε προσκληθεί για να εξερευνήσει τη σπηλιά το έτος 1896. Ένας Γερμανός εξερευνητής σπηλαίων, ο MF Will, είχε χαρτογραφήσει το λευκό και μαύρο σπήλαιο το 1880. Από τον Martel βρέθηκαν τα άλλα δύο σπήλαια, και η υπόγεια λίμνη. 

Οι σπηλιές είναι ανοικτές για το κοινό και είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα στη Μαγιόρκα. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με μια σύντομη  συναυλία με κλασική μουσική που δίνεται από τέσσερις μουσικούς μέσα σε μια βάρκα.
    MyPhotoPics