Άνω Περίθεια , νήσος Κέρκυρα, Ελλάς

H Άνω Περίθεια ή αλλιώς Παλιά Περίθεια είναι ένα γραφικό χωριό στη βόρεια Κέρκυρα, Ελλάς. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θιναλίων και είναι 
κτισμένη σε υψόμετρο 450 μέτρων περίπου στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα. Είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας και η θέση του υπαγορεύτηκε από το φόβο των πειρατικών επιδρομών και της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε τις ακτές.


Πολλά έχουν ειπωθεί για τη προέλευση του ονόματός της Παλαιάς Περίθειας και ίσως το σωστότερο να είναι το ότι προήλθε από το "Περι-θέα"  επειδή  το χωριό είναι θεατό από τα βουνά που το περικλείουν. 
Δεν στέκει η εκδοχή ότι το όνομα έχει σχέση με τις πολλές εκκλησίες, που είναι γύρω από το χωριό. Ότι δηλαδή περιβάλλεται από τα θεία (Περί-θεία), αφού το χωριό πρέπει να κτίστηκε τα προχριστιανικά χρόνια,  που σημαίνει ότι τότε, πριν κτιστούν ακόμη οι εκκλησίες, του δόθηκε και το συγκεκριμένο όνομα.


Η Παλιά Περίθεια είναι εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής και
μέτρου. Αριθμεί  130 σπίτια κατασκευασμένα ως επί το πλείστον με βάση την βενετική αρχιτεκτονική και είναι χτισμένα από πέτρα όπως  και τα καλντερίμια της. 




Περιμετρικά του χωριού βρίσκονται 8 οκτώ εκκλησίες. Στην είσοδο του χωριού στέκεται το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο.




Τον χειμώνα κατοικείται από 2-3 ανθρώπους που ασχολούνται
με την κτηνοτροφία. Tην τελευταία Kυριακή του Iουλίου γίνεται λιτανεία με περιφορά εικόνας της Παναγίας, σε ανάμνηση της σωτήριας επέμβασης της σε επιδημία το 1863.

Έχει χαρακτηριστεί από το 1980 "ως τοπίο φυσικού κάλλους και ως αρχιτεκτονικό σύνολο που έχει ανάγκη Κρατικής Προστασίας γιατί αποτελεί αξιόλογο οικισμό με 130 σπίτια Ενετικής Αρχιτεκτονικής και αξιόλογες εκκλησίες με τοιχογραφίες, περιβάλλεται δε από τοπίο εξαιρετικού κάλλους", όπως ακριβώς αναγράφεται στην απόφαση. 
Η "Κρατική Προστασία" όμως, στις τρεις δεκαετίες που πέρασαν από τότε ήταν ανύπαρκτη. Ούτε και μετά την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/60311/1726 ΦΕΚ 152/13-03-1996 Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που κήρυξε τη Παλιά Περίθεια ιστορικό διατηρητέο μνημείο, άλλαξε κάτι καθώς το ιστορικό χωριό λεηλατείται, καταρρέει και αφανίζεται.
    ΜyPhotoPics