Santa Maria del Fiore, Φλωρεντία, Ιταλία

Ο καθεδρικός ναός του Duomo, Φλωρεντία, Ιταλία, είναι αφιερωμένος στη Santa Maria del Fiore και είναι χαρακτηριστικό δείγμα   ιταλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Eίναι σχέδιο του Arnolfo di Cambio, ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες - γλύπτες της εποχής.

Η κατασκευή του τελείωσε το 1367 και ήταν πλήρως καλυμμένο με χρωματιστά μάρμαρα όπως παλαιότερα και το Βαπτιστήριο, αλλά η πρόσοψή του πήρε την σημερινή μορφή της κατά το 19ο αιώνα. 
Μέσα στο ναό, πέρα από τα γλυπτά του αρχιτέκτονα, υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικά έργα τέχνης, όπως π.χ. οι δύο τοιχογραφίες που βρίσκονται στο δεξί μας χέρι και απεικονίζουν τους στρατηγούς condottieri Paolo Uccello και Andrea del Castagno. 

Η μεγάλη Pieta του Michalangelo, τα ξύλινα χαρακτικά του Ιερού σε σχέδια του Brunellesvhi και άλλων, αλλά και τα καταπληκτικά βιτρό αποτελούν σημεία θαυμασμού στον καθεδρικό. Πολλά από τα γλυπτά του Duomo φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Opera del Duomo.

Το 1420 ξεκίνησε η κατασκευή του τρούλου από τον Filippo Brunelleschi. H εσωτερική διάμετρος είναι 41,5 μέτρα και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. 




Αντί να ακολουθήσει τις μέχρι τότε γνωστές τεχνικές, ο Brunelleschi, συνδύασε τις γνώσεις του και "τον τρόπο κατασκευής" των Ρωμαίων, ώστε να κατασκευάσει μία ασφαλή τοιχοποιία των 27,000 τόνων. 




Το εσωτερικό του τρούλου σχεδιάστηκε από τον Giorgio Vasari και τον Federico Zuccari και έχει μια τεράστια αγιογραφία που αναπαριστά τη Δευτέρα Παρουσία. Ο τρούλος αυτός αποτελεί το σήμα κατατεθέν του ουρανού της Φλωρεντίας.

    MyPhotoPics