Palazzo Pitti, Φλωρεντία, Ιταλία



To Παλάτι Πίττι,  Palazzo Pitti, είναι ανάκτορο στη Φλωρεντία. Βρίσκεται
στην αριστερή 
όχθη του ποταμού Άρνο και είναι ένα από τα αξιολογότερα μνημεία της Αναγέννησης. 
Θεμελιώθηκε το 1440 για λογαριασμό του Λούκα Πίττι (1393 -
1472), γόνου σπουδαίας αρχοντικής οικογένειας τραπεζιτών της Φλωρεντίας, σε σχέδια ίσως του Μπρουνελέσκι. Ο Λούκα Πίττι επέλεξε να χρηματοδοτήσει ένα τόσο επιδεικτικό έργο για να προκαλέσει τους Μεδίκους, ανταγωνιστές της οικογένειας Πίττι. 




Λόγω όμως του μεγάλου κόστους, οι απόγονοι του Λούκα αναγκάστηκαν να το πουλήσουν στους Μεδίκους το 1549, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολλές μετατροπές στο ανάκτορο. 




Στην συνέχεια, το παλάτι πέρασε στα χέρια της δυναστείας της Λορένης, διαδόχων των Μεδίκων και το 1860 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα των Βασιλέων της Σαβοΐας.Το Palazzo Pitti δωρήθηκε στο    Ιταλικό κράτος το 1919.
Παρόλο που το Παλάτσο Πίττι θεμελιώθηκε το 1440, οι αλλαγές σε αυτό συνεχίστηκαν μέχρι το 1819. Το 1464 σταμάτησαν οι εργασίες σε αυτό λόγω οικονομικών προβλημάτων της οικογένειας Πίττι αλλά όταν πέρασε στην ιδιοκτησία των Μεδίκων ξεκίνησαν νέες εντατικές εργασίες. 


Άρχισε να επεκτείνεται και τότε ήταν που κατασκευάστηκε το
Κορριντόιο Βαζαριάνο (διάδρομος του Βαζάρι), μια ανυψωμένη γέφυρα που περνάει πάνω από το Πόντε Βέκιο.


Συνδέει το Ουφίτσι, τα γραφεία των Μεδίκων, με το Παλάτσο Πίττι. Το 1568 κατασκευάστηκε ο εσωτερικός κήπος ενώ το 1600 ο Παρίτσι κατασκεύασε τις πλευρικές πτέρυγες. 

Πίσω από το παλάτι εκτείνεται ο κήπος Μπόμπολι που άρχισε
να κατασκευάζεται από τον Κόζιμο Α΄ το 1549 και άνοιξε για το κοινό το 1766. Μέσα στο Παλάτσο Πίττι υπάρχουν πολλά μουσεία που φιλοξενούν συλλογές πινάκων, στολών κ.α. 
Τα πιο διάσημα είναι η Παλατινή πινακοθήκη, στην οποία περιέχονται πίνακες από την ιδιωτική συλλογή της οικογένεια των Μεδίκων και το μουσείο Ντέλι Αρτζέντι, στο οποίο φιλοξενούνται αντικείμενα της οικογενείας των Μεδίκων, όπως πολύτιμοι λίθοι κ.ά.

Myphotopics