Φαράγγι Αράδαινας

Η Αραδήν ήταν μια από τις αρχαίες πόλεις της Κρήτης, που ήκμασε στα Ρωμαϊκά, Βυζαντινάαλλά και Ενετικά χρόνια. Ήταν μια αυτόνομη πόλη, με δικό της νόμισμα που ευημερούσε μέχρι και την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, το 1770, όταν καταστράφηκε από τους Τούρκους.


Το Φαράγγι της Αράδαινας ξεκινά από τα Λευκά Όρη βόρεια
του χωριού και καταλήγει στη θάλασσα νότια. Πρόκειται για ένα Σφακιανό φαράγγι το οποίο απέχει μόλις 19 χλμ. από τα Σφακιά και διαρκεί 3-4 ώρες. 

Το εγκαταλειμμένο χωριό της Αράδαινας απέχει 7 χλμ. από την παραλία. Εντυπωσιακή είναι η πλούσια βλάστηση, η άγρια ζωή και φυσικά οι απότομοι βράχοι που χάσκουν 150 μέτρα πάνω από το κεφάλι σου.


Μια μεταλλική γέφυρα κρέμεται πάνω από το φαράγγι, με τα 138 μέτρα να χάσκουν από κάτω της, απειλητικά. Ακόμη κι αν δεν ήρθε κάποιος ως εδώ για να πηδήξει στο χάος κάνοντας bungee jumping από τη γέφυρα και μόνο το πέρασμα της, στέλνει γενναίες δόσεις αδρεναλίνης στις φλέβες. 



Περνώντας την πεζός, ακριβώς στο κέντρο, εκεί από που οι τολμηροί δίνουν το… salto mortale, φαίνεται το φαράγγι σε όλο το μεγαλείο του και νιώθεις τη γέφυρα να κάνει μια μικρή ταλάντωση από τον αέρα. 


Η έξοδός του βρίσκεται στην παραλία Μαρμαρά, ενώ η
είσοδός του είναι από το χωριό Λουτρό. Στην έξοδο υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί προς την παραλία των Μαρμάρων, το Λουτρό και τη Χώρα των Σφακίων.


Το μονοπάτι είναι στενό και αρκετά επικίνδυνο στην περιοχή μεταξύ Λουτρού και Σφακίων. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να πάρει το καραβάκι από το Λουτρό για τα Σφακιά.

           ΜyPhotoPics