Παγόφιλος ο γροιλανδικός, η χνουδωτή φώκια ή "χιονόμπαλα"

Παγόφιλος  
ο γροιλανδικός είναι η επίσημη ονομασία της αρκτικής φώκιας. Κινείται από τις βόρειες ακτές της Ευρώπης, της Ασίας και της Νέας Γης και φτάνει ως το νησί Σπίτσμπεργκεν. Επίσης εμφανίζεται από τη Γροιλανδία, τις βορειοανατολικές ακτές του Καναδά αλλά και τον κόλπο του Αγ. Λαυρεντίου.

Η φώκια αυτή έχει 1,8 μέτρα μήκος κι έχει ανοιχτό γκρίζο χρώμα.
Τα νεογέννητα είναι μόνο στα 80 εκατοστά μήκος κι έχουν ένα πλούσιο ολόλευκο τρίχωμα, που πέφτει μετά ένα μήνα, για να αντικατασταθεί με γκρίζο διάστικτο, σε πιο σκούρο γκρίζο.
Τα μικρά γεννιούνται  τέλη  
Φεβρουαρίου,  έχουν μήκος 80 εκατοστά, είναι ολόλευκα   και θηλάζονται μόνο 10 ως 12 μέρες. Καθώς αναπτύσσονται, αποκτούν ένα παχύ μονωτικό στρώμα λίπους, το οποίο λειτουργεί ως απόθεμα τροφής έως ότου μάθουν να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τους.


Αυτό το είδος φώκιας είναι πολυάριθμο. Μια στατιστική που
βασίζεται στη μέτρηση των μελών αυτών από αεροφωτογραφίες, έχει ανεβάσει τον αριθμό του στα 5 εκατομμύρια.

Οι φώκιες αυτές είναι (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) μεγάλης εμπορικής αξίας, γιατί τα μικρά τους, έως δέκα ημερών έχουν μεγάλη ζήτηση, για το απαλό χοντρό τρίχωμά τους. Οι πιο μεγάλες ανήλικες φώκιες καθώς και ενήλικες «συλλαμβάνονται» για το λάδι και το δέρμα τους. 



Το λάδι τους αποτελεί το μισό από το ανατολικό εισόδημα, που προέρχεται από τα ζώα αυτά. Διεθνής συμφωνία καθορίζει τον αριθμό των ζώων αυτών, που μπορούν δυστυχώς να σκοτώνονται κάθε χρόνο.



















































    MyPhotoPics