Ushuaia, Αργεντινή

Η Ουσουάια, Ushuaia, είναι πόλη της Αργεντινής και πρωτεύουσα της επαρχίας της "Γη του Πυρός" με πληθυσμό 64.000. Θεωρείται ως η νοτιότερη πόλη του κόσμου, γεγονός που συνεισφέρει στην τοπική οικονομία αφού είναι τουριστικός προορισμός, για τουρίστες που φτάνουν εκεί οδικώς ή αεροπορικώς από την Αργεντινή ή την Χιλή και γι' αυτούς που επισκέπτονται την Ανταρκτική με κρουαζιερόπλοια.
Οι Όνας, Onas, έφτασαν στην Γη του Πυρός πριν από περίπου 11.000 χρόνια και κατά την αποικιακή εποχή πρώτος έφτασε ο βρετανός Ρόμπερτ ΦίτζΡόι, Robert FitzRo, στις 29 Ιανουαρίου 1833 με το παρθενικό ταξίδι του ιστιοφόρου "HMS Beagle". Στο δεύτερο ταξίδι στο πλοίο επέβαινε και ο Δαρβίνος, η παρουσία του οποίου έκανε το "HMS Beagle" ένα από τα διασημότερα πλοία.

Η σύγχρονη Ουσουάια ξεκίνησε σαν οικισμός το 1873 όταν ο αργεντινός πρόεδρος Χούλιο Αργεντίνο Ρόκα, Julio Argentino Roca, στο πρότυπο της Τασμανίας στην Αυστραλία, δημιούργησε μια "ποινική αποικία" με σκοπό την ανάπτυξη του οικισμού σαν πόλη και την κυριαρχία της Αργεντινής στην Γη του Πυρός. 
Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα η πόλη ήταν η περιοχή γύρω από την φυλακή, που φιλοξενούσε κατάδικους, με συνέπεια η απόδραση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στην ουσία οι κατάδικοι ήταν "καταναγκασμένοι άποικοι" και εκτός από την πόλη έχτισαν και τον σιδηρόδρομο που  σήμερα είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο γνωστό ως "Το τρένο στο τέλος του κόσμου".
Έχει ένα υποπολικό ωκεάνιο κλίμα με θερμοκρασίες γύρω στον 1,6 °C τον χειμώνα, Ιούλιο και 10,4 °C το καλοκαίρι, Ιανουάριο. Κατά μέσο όρο η πόλη έχει 200 μέρες τον χρόνο βροχή ή χιόνι και πολλές
συννεφιασμένες και ομιχλώδης μέρες.
Η οικονομία της πόλης βασίζεται κυρίως στην αλιεία, φυσικό
αέριο, πετρέλαιο, εκτροφή πρόβατων και οικοτουρισμό. Στην πόλη βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Ουσουάια, ΙΑΤΑ: USH, Ushuaia – Malvinas Argentinas International Airport, με πτήσεις προς Μπουένος Άιρες και Σαντιάγο.

Το λιμάνι της Ουσουάια εκτός από τουριστικός προορισμός είναι και το βασικό σημείο απόπλου για επιστημονικές περιηγήσεις στην Ανταρκτική και άλλα μέρη του Νότιου Ωκεανού. Στο εθνικό πάρκο της Γης του Πυρός καταλήγει ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος που συνδέει οδικώς την Ουσουάια με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
    MyPhotoPics