Swainsona formosa

Γνωστή και ως Clianthus formosus,  είναι πολυετές ανθοφόρο θαμνώδες φυτό που ενδημεί στην ενδοχώρα της   Αυστραλιανής Ηπείρου, από το εσωτερικό της Αυστραλίας και περιλαμβάνει όλες τις ερημικές και άνυδρες περιοχές μέχρι κεντροδυτικά στις δυτικές ακτές της. 

Είναι ένα από πιο γνωστά και διακοσμητικά αγριολούλουδα. Τα άνθη εμφανίζονται κυρίως μετά από μια περίοδο βροχών σε ομάδες των 5-6 και ανοίγουν ταυτόχρονα όλα μαζί. Είναι κόκκινα, επιμήκη μήκους 5-9 εκατοστά με μαύρο κέντρο, πολύ εντυπωσιακά. 

Η Καλλιέργεια της Swainsona formosa δε παρουσιάζει δυσκολίες, ωστόσο χρειάζεται πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ανθίσει. Προσαρμοσμένη στα ζεστά ξηροθερμικά κλίματα της ερήμου της Αυστραλίας δείχνει να φοβάται τη παρατεταμένη εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία όπως επίσης και τις πολύ χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες. Έτσι, μπορεί να καλλιεργηθεί στη ύπαιθρο μόνο σε ζώνες με ήπιο κλίμα σε μια θέση με νότιο προσανατολισμό. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε προστατευμένο περιβάλλον
στις αρχές της άνοιξης σε κασόνι που περιέχει ένα μείγμα από τύρφη, ποταμίσια άμμο και περλίτη σε ίσα μέρη. Οι σπόροι παρουσιάζουν μια ακανόνιστη βλάστηση που μπορεί  να διαρκέσει αρκετά χρόνια και για το λόγο αυτό απαιτούν ειδική μεταχείριση.



Οι σπόροι φυτεύονται άμεσα και τα πρώτα σπορόφυτα κάνουν την εμφάνισή τους σε μια περίπου εβδομάδα. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητα στις μεταφυτεύσεις είναι προτιμότερο να σπέρνονται ανά ένα μέσα σε μικρά γλαστράκια. 
Αναπτύσσονται γρήγορα και χρειάζονται τακτικές
μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερα δοχεία. Γενικά η Swainsona formosa έχει μεγάλο ριζικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλα  δοχεία για να αναπτυχθεί όπως επίσης και εξαιρετικά, ηλιόλουστες θέσεις για να ανθίσει.
    MyPhotoPics