Βεδουίνοι

Η ονομασία Βεδουίνος,  προέρχεται από την αραβική λέξη badawi, σημαίνει αυτόν που βαδίζει στην έρημο,
αποτελεί έναν όρο που  αποδίδεται κυρίως σε  νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών, οι οποίες εντοπίζονται σε όλο το μήκος των εκτάσεων που καλύπτει η έρημος, από τις ακτές της Σαχάρα στον Ατλαντικό μέχρι τη Χερσόνησο του Σινά και ανατολικά την Αραβική έρημο.
Στις αρχές του '50 και του '60, πολλοί Βεδουίνοι εγκατέλειψαν την  παραδοσιακή νομαδική ζωή κι αποφάσισαν να ζήσουν σε πόλεις της Μέσης Ανατολής. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής έληξε εξαιτίας μιας μεγάλης περιόδου ξηρασίας από το 1958 έως το 1961, που τους ανάγκασε  να παρατήσουν τα κοπάδια και να αναζητήσουν κανονικές δουλειές. Παρομοίως, η κυβερνητική πολιτική της Αιγύπτου, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και στον Κόλπο, ώθησαν τους περισσότερους Βεδουίνους εκτός της νομαδικής ζωής.

Οι Βεδουίνοι χωρίζονταν σε συγγενικές φυλές, οι οποίες ήταν οργανωμένες σε κάποια επίπεδα. Μια τυπική οικογένεια (ή Σκηνή) αποτελούνταν από τρεις ή τέσσερις ενήλικες (το ανδρόγυνο κι οι γονείς ή τα αδέρφια) και έναν απροσδιόριστο αριθμό παιδιών. 


Ακολουθούσαν ημινομαδικό τρόπο ζωής, μεταναστεύοντας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τους υδάτινους και τους γεωργικούς πόρους. Στις Βασιλικές φυλές κατά παράδοση εκτρέφονταν καμήλες, ενώ στις άλλες φυλές γιδοπρόβατα.


Όταν υπήρχαν άφθονοι πόροι, ταξίδευαν πολλές σκηνές μαζί σαν goum. Οι ομάδες αυτές συνήθως συνδέονταν με πατριαρχικούς δεσμούς, αλλά και μέσω γάμων, καθώς οι νέες σύζυγοι συνήθως ακολουθούνταν από άνδρες συγγενείς στη νέα φυλή, και μέσω απλών γνωριμιών με τη φυλή.
Το επόμενο επίπεδο στις ομάδες των φυλών ήταν το ibn amm, συνήθως ένα σύνολο ανθρώπων από 3 έως 5 γενιές. Συχνά συνδέονταν με τα goum. Ενώ τα goum όμως είχαν παρόμοια κοπάδια, οι ομάδες ibn amm ασχολούνταν με ξεχωριστές οικονομικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας όμως τα μέλη τους σε περίπτωση οικονομικής αποτυχίας.
Το επόμενο ιεραρχικό επίπεδο ήταν ολόκληρη η φυλή, αρχηγός της οποίας ήταν ένας Σεΐχης. Ολόκληρη η φυλή συχνά προβάλλει την καταγωγή της από έναν κοινό πρόγονο, εφόσον υφίστατο πατριαρχική δομή μέσα στις επιμέρους ομάδες. Η φυλή ήταν το ιεραρχικό επίπεδο ανάμεσα στους Βεδουίνους και τις τοπικές οργανώσεις και κυβερνήσεις. 


Υπάρχουν αρκετές φυλές Βεδουίνων αλλά ο συνολικός πληθυσμός τους δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς πολλοί Βεδουίνοι έχουν εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή.





Κάποιες από τις φυλές είναι οι εξής:
Φυλή Alataway. Ζει στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.
Φυλή Aniza. Είναι η μεγαλύτερη φυλή Βεδουίνων, γύρω στα 700.000 μέλη, ζουν στη βόρεια Σαουδική Αραβία, στο δυτικό Ιράκ και τη Συρία.
Φυλή Rwala. Μεγάλη φυλή της Aniza, που ζει στη Σαουδική Αραβία, αλλά έχει επεκταθεί μέσω της Ιορδανίας στη Συρία και το Ιράκ.
Φυλή Howeitat, Ιορδανία.
Φυλή Beni Sakhr, Συρία και Ιορδανία.
Φυλή Al Murrah, Σαουδική Αραβία.
Φυλή Bani Hajir, ζει στη Σαουδική Αραβία και τα ανατολικά κράτη του Κόλπου.
Φυλή Bani Khalid. Ζει στην Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Συρία.

Φυλή Shammar. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή Βεδουίνων και ζει στη Σαουδική Αραβία και στο κεντρικό και δυτικό Ιράκ.
Φυλή Al-Ajman. Ζουν στην ανατολική Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη του Κόλπου. 
Φυλή Sudair. Σαουδική Αραβία
Φυλή Al-Duwasir. Νότιο Ριάντ και Κουβέιτ.
Φυλή Subai'a. Κουβέιτ.
Φυλή Harb. Μεγάλη 
φυλή που ζει γύρω από την Μέκκα.
Φυλή Juhayna. Μεγάλη φυλή, της οποίας πολλοί πολεμιστές υπηρέτησαν ως μισθοφόροι στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τον Πρίγκιπα Φεϊζάλ. Ζει στην περιοχή της Μέκκας και επεκτείνεται
μέχρι τη νότια Μεδίνα.
    MyPhotoPics