Αργαλειός

Ο αργαλειός ως οικιακό εργαλείο είναι αρχαιότατο και αναφέρεται στον Όμηρο ως ιστός. Η Πηνελόπη ύφαινε την
 ημέρα και ξεΰφαινε την νύχτα για να ξεγελά με τον τρόπο αυτό τους "μνηστήρες". Η θεά Αθηνά στην αρχαιότητα προστάτευε την υφαντική τέχνη γι' αυτό ονομαζόταν "Εργάνη Αθηνά". 
Φτιαχνόταν από τέσσερα ισομεγέθη γερά και βαριά όρθια ξύλα δέντρου, που συνδέονταν και με άλλα ξύλα, με ειδικούς αρμούς και είχε τα έξης εξαρτήματα: Δύο "αντί", που στο ένα τυλιγόταν το στημόνι και στο άλλο το υφάδι, διάφορα χτένια, δύο ποδαρικά, τέσσερα μιτάρια, το ξυλόχτενο, την ποταμίστρα, την κουρούνα, τις τροχαλίες, τις σαΐτες, το κάθισμα και τους συνδετήρες. 
Εργαλεία επεξεργασίας του μαλλιού:  
1ον. Λανάρια για το Ξάσιμο. Υπήρχαν δύο ειδών για το ξάσιμο του μαλλιού, τα μικρά και μεγάλα.
2ον. Η ρόκα. Ένα ραβδί που το ένα άκρο του καταλήγει σε δύο κύκλους σε σχήμα Φ που μέσα τους έμπαιναν και συγκρατούνταν οι τουλούπες (μαλλί) για το γνέψιμο.

3ον. Το αδράχτι. Ξύλινη βέργα που έστριβε η νοικοκυρά για να γίνει κλωστή το μαλλί και στη συνέχεια την τύλιγε στο αδράχτι.
4ον. Η δρούγα. Ίδια βέργα που στην άκρη της στο κάτω μέρος συγκροτούσε το σφοντύλι, που βοηθούσε στο στρίψιμο για την παρασκευή του νήματος.
5ον. Το σφοντύλι. Στρογγυλό πέτρινο εξάρτημα με τρύπα που τοποθετείται στην δρούγα για να την διευκολύνει στην περιστροφή.

Το στημόνι.
Το στημόνι ήταν κόκκινο ή λευκό βαμβακερό νήμα που τοποθετούταν κατά μήκος του αργαλειού τεντωμένο. Πάνω του γινόταν η ύφανση. 

1ον. To τοποθετούσαν στην ανέμη και με το ανεμίδι τυλιγόταν στα καλάμια.
2ον. Τα καλάμια τα είχαν τοποθετήσει πάνω στην κλουβίστρα.
3ον. Από τα καλάμια τυλιγόταν σε δύο ξύλα που ήταν καρφωμένα στο έδαφος αρκετά μακριά το ένα από το άλλο. Σε μερικές γειτονιές ήταν μόνιμα. 

4ον. Στήριζαν το πίσω "αντί" στις δύο τυλίχτρες και τύλιγαν πάνω του το νήμα.
5ον. Κατόπιν έκαναν το μίτωμα, τοποθετούσαν το στημόνι στα μιτάρια και μετά στο χτένι.
6ον. Μετά πήγαιναν το "
αντί" στον αργαλειό και έδεναν το στημόνι στο μπροστινό "αντί".
Εργαλεία για την τοποθέτηση του στημονιού:   
1ον. Ανέμη: ξύλινο εργαλείο που περιστρεφόταν για το ξετύλιγμα της κούκλας του νήματος.
2ον. Ανεμίδι: μηχάνημα που συμπλήρωνε την ανέμη, όπου με την περιστροφή του τροχού της ξετύλιγε το νήμα από την ανέμη και το ξανατύλιγε σε καλάμια ή μασούρια.
3ον. Κλουβίστρα: ορθογώνια ξύλινη συσκευή που προσαρμόζονταν τα καλαμίδια.
4ον Καλαμίδια: μικρά καλάμια που πάνω τους μαζευόταν το νήμα, όταν ξετυλίγεται από την ανέμη.
5ον. Τυλίχτρες: ξύλινες χοντρές διχάλες που τις έμπηγαν στο έδαφος και πάνω τους ακουμπούσε το πίσω «αντί» για να τυλιχτεί πάνω του το στημόνι. Σε μερικές γειτονιές ήταν μόνιμα τοποθετημένες.
Εξαρτήματα του αργαλειού: Αντιά, Κουρούνα, Ποταμίστρα, Χτένι, Μιτάρια, Ξυλόχτενο, Σαΐτα, Μασούρι, Ποδαρικά.


Τα υφαντά του αργαλειού ήταν κυρίως κλινοσκεπάσματα, στρωσίδια, ενδύματα, διακοσμητικά κ.α. Όλα τα ρούχα του αργαλειού τα τοποθετούσαν σε στοίβες διπλωμένα κάθετα "το «γήκο" ή "γιούκο". Τακτικά τα έβγαζαν να αεριστούν στα μπαλκόνια και στα παλούκια ( ξύλινοι φράχτες).
    MyPhotoPics