Las Pozas, Μεξικό

Las Pozas («Οι πισίνες") είναι ένας κήπος με γλυπτά που χτίστηκε από τον Edward James (Άγγλος ποιητής και προστάτης των τεχνών 1907 - 1984), σε υψόμετρο 2.000 πόδια (610 μ) επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε ένα τροπικό δάσος βροχής στα βουνά του Μεξικού. 

Είναι περισσότερο από 80 στρέμματα (320.000 m2) με φυσικούς καταρράκτες και πισίνες και πανύψηλα σουρεαλιστικά γλυπτά από σκυρόδεμα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Xilitla, στο San Luis Potosi, επτά ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια της Πόλης του Μεξικού. 

Στις αρχές του 1940, ο James αποφάσισε ότι ήθελε να φτιάξει τον "κήπο της Εδέμ" και είδε ότι στο Μεξικό ήταν πολύ πιο ρομαντικά και είχε "πολύ περισσότερο χώρο από ό,τι στη πολυσύχναστη Νότια Καλιφόρνια ". Προσέλαβε τον Plutarco Gastelum, ένα νεαρό διευθυντή τηλεγραφείου, ως οδηγό και βρέθηκαν στη Xilitla τον Νοέμβριο του 1945.
Εκεί ο Plutarco παντρεύτηκε μια ντόπια γυναίκα και έκανε τέσσερα παιδιά. Όλοι αυτοί ζούσαν με το "θείο Edward", όπως τα παιδιά αποκαλούσαν τον James, σε ένα σπίτι που ο Plutarco είχε χτίσει, μια παρωδία-γοτθικού κάστρου τσιμεντένιου, τώρα είναι το ξενοδοχείο  La
Posada El Castillo.

Μεταξύ 1949 και 1984, ο James έχτισε τριάντα σουρεαλιστικά  κτίρια από σκυρόδερμα έξι παλάτια, ναούς και παγόδες, τη Βουλή με τρεις ορόφους, το σπίτι με στέγη σαν φάλαινα, και τη σκάλα προς τον ουρανό . 
Υπήρχαν φυτεμένα τροπικά φυτά, καθώς και ορχιδέες. Υπήρχε επίσης  μια ποικιλία μικρών σπιτιών, εξωτικά πουλιά και άγρια ζώα από όλο τον κόσμο. Tεράστια γλυπτά χαρακτηρίζουν την περιοχή, πολλές ράμπες, γέφυρες και στενά δαιδαλώδη μονοπάτια που διασχίζουν την κοιλάδα.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ο Edward  ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια και απασχόλησε εκατοντάδες κτίστες και τοπικούς τεχνίτες. Μέχρι που ο James πέθανε το 1984, είχαν κατασκευαστεί 36 σουρεαλιστικής εμπνευσμένης γλυπτά, που απλώνονται σε πάνω από 20 στρέμματα πλούσιας τροπικής ζούγκλας. Μετά που Edward James πέθανε, η οικογένεια Gastelum ανέλαβε τη λειτουργία του "Las Pozas".
              MyPhotoPics