Τρενάκι Πηλίου


Ο σιδηρόδρομος Βόλου-Μηλεών, ή το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι γνωστότερο, ή αλλιώς Μουντζούρης, είναι ένα τρένο, τουριστικό αξιοθέατο
των χωριών του Πηλίου. 
Κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, μεταξύ του 1894 και του 1903.


Αποτέλεσε για 80 χρόνια, σημείο αναφοράς για την περιοχή. Στις μέρες μας, το τρενάκι συνεχίζει να ανεβαίνει στα χωριά του Πηλίου, έχοντας κάνει μια διακοπή, στο διάστημα 1971-1996, με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα.



Ο σιδηρόδρομος ξεκινά από τα Λεχώνια και κάνει μια ολιγόλεπτη στάση στην Άνω Γατζέα. Ακολουθούν: Αγία Τριάδα, Άγιος Αθανάσιος Πινακάτων, Αργυρέικα και Μηλιές. 




Η διεύθυνση της μηχανής αναστρέφεται χειροκίνητα και παίρνει φορά, για την επιστροφή στα Λεχώνια, στο σταθμό των Μηλεών. Τη διαδικασία αυτή, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από την ειδική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στο άκρο του σταθμού. 
Ένα ακόμη δρομολόγιο που εκτελείται, ξεκινά από την παραλιακή και πολυσύχναστη Αγριά και φθάνει έως το χείμαρρο Άναυρον.
 
Tο τροχαίο υλικό αποτελείτο, αρχικά, από τρεις ατμομηχανές Hagans, στις οποίες  προστέθηκαν, το 1903, πέντε βελγικές. Σήμερα το τρενάκι αποτελείται από τις δύο παλιές του ατμάμαξες, ξύλινα βαγόνια με εξώστες και δύο ντηζελάμαξες οι οποίες αποκτήθηκαν από τον ΟΣΕ το 2000 και έλαβαν την αρίθμηση ΔΑ 1 και ΔΑ 2.
    MyPhotoPics