Γαϊδουράγκαθο


Το Γαϊδουράγκαθο, Milk Thistle, Silybum marianum, φυτρώνει σε βραχώδη εδάφη της Νότιας 
και  Δυτικής Ευρώπης και σε μερικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη χώρα μας είναι ένα ιδιαίτερα κοινό φυτό σε εδάφη με χαμηλό υψόμετρο.
Από ιστορικής πλευράς, το εν λόγω βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν και για την αντιμετώπιση ηπατικών διαταραχών. Το Milk Thistle κατέχει προστατευτικές για το ήπαρ ιδιότητες και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Άλλες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται σήμερα είναι σε χοληστερίνη, ηπατίτιδα, πέτρα στη χολή, καρκίνο, αλλά και ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Ένα πολύ θετικό στοιχείο του Silybum Marianum είναι το γεγονός ότι είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές φυτό.


Η δρόγη του φυτού (καρποί) οφείλει τις ιδιότητές της στη
"σιλυμαρίνη", η οποία είναι το τυποποιημένο εκχύλισμα των σπερμάτων του Silybum Marianum με περιεκτικότητα 70-80% σε φλαβονολιγνάνες. 


Η κύρια φλαβονολιγνάνη της σιλυμαρίνης είναι η "συλυβίνη" ή "σιλυβινίνη", η οποία αποτελείται από μίγμα δύο διαστ/μερών Α και Β και παρουσιάζει τη σημαντικότερη δράση σε σχέση με τις υπόλοιπες ουσίες. 



΄
Άλλες φλαβονολιγνάνες που περιέχονται στο εκχύλισμα είναι η ισοσιλυβίνη, η δευδροσιλυβίνη, η σιλυχριστίνη και η σιλυδιανίνη, ενώ ένα από τα υπόλοιπα φλαβονοειδή  του είναι η "ταξιφολίνη".
    MyPhotoPics