Λιβάδια Ποσειδωνίας !!!

Ο αρχαιότερος εν ζωή οργανισμός του πλανήτη μας είναι η γνωστή στους μεσογειακούς λαούς  ποσειδωνία, σύμφωνα με αυστραλούς  επιστήμονες. Η Posidonia oceanica  είναι ένα αγγειόσπερμο ανθοφόρο φυτό που αναπαράγεται δημιουργώντας αποικίες κλώνων, με αποτέλεσμα οι υποβρύχιες πράσινες οάσεις που εκτείνονται για αρκετά χιλιόμετρα να είναι γενετικά πανομοιότυπες και να θεωρούνται ένας ενιαίος οργανισμός. 
Θεμελιώδους σημασίας οικότοπους αποτελούν τα θαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας, τα οποία όμως αφανίζονται εξαιτίας της αλιείας με συρόμενα εργαλεία και των ιχθυοκαλλιεργειών. Κι όπου "πεθαίνει" η ποσειδωνία, στην θέση της, φυτρώνει γρήγορα το τροπικό φύκι-ξενιστής καουλέρπα ρασεμόζα, που είναι επικίνδυνο για την θαλάσσια ζωή. Τα θαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας, διατηρούν τη ζωή και την ισορροπία στο βυθό του Αιγαίου.
Οι μακρινοί της πρόγονοι είναι φυτά της ξηράς, από τα οποία έχει κληρονομήσει τις ρίζες, τα άνθη και τους καρπούς της. Μην εκπλαγείτε αν δείτε πράσινα άνθη και καρπούς που μοιάζουν με ελιές στον βυθό της θάλασσας. Αντίθετα, παρατηρήστε τα με προσοχή γιατί βρίσκεστε μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο που θυμίζει τετράφυλλο τριφύλλι της ξηράς. Επίσης μην εκπλαγείτε αν δείτε τα φύλλα της να ξεραίνονται και να πέφτουν, γιατί είναι μέρος του φυσικού κύκλου της ζωής
τους.
Τα λιβάδια της ποσειδωνίας είναι οικότοποι θεμελιώδους
σημασίας για τη Μεσόγειο, αφού το σύνολο ριζών και ριζωμάτων της συγκρατεί το ίζημα του θαλάσσιου πυθμένα, ενώ η υψηλή πυκνότητα των φύλλων της απορροφά μέρος της ενέργειας των κυμάτων και περιορίζει τη διάβρωση των παραλιών.

Επιπλέον η τρισδιάστατη δομή των θαλάσσιων λιβαδιών τα καθιστά ιδανικές περιοχές αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών και ασπόνδυλων οργανισμών, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερα από 400 είδη χλωρίδας και 1.000 είδη πανίδας ζουν μέσα στα φυτά της ποσειδωνίας.
Τα λιβάδια της ποσειδωνίας αναπτύσσονται μόνο σε καθαρές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ακτές και γι' αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ως δείκτες της ποιότητας των νερών. Οι ειδικοί παρομοιάζουν τα λιβάδια της ποσειδωνίας με τα δάση στη στεριά, τα οποία επίσης απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα . Η ποσειδωνία μεγαλώνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς (1-6 εκατοστά/χρόνο), με αποτέλεσμα να απαιτούνται αιώνες για τη φυσική αποκατάσταση των λιβαδιών της.


Πήρε το όνομα Ποσειδωνία, εξ αιτίας του θεού Ποσειδώνα ο οποίος την είχε επιλέξει ως το αγαπημένο του φυτό κατά την αρχαιότητα.
    MyPhotoPics