Τσαλαπετεινός ή έποψ

Ο τσαλαπετεινός ή έποψ ο κοινός ή έποψ ο γνήσιος (Upupa epops - Έποψ ο έποψ), γνωστός και με τα κοινά ονόματα  αγριοκόρακας, εποπάς, κουκοπετεινός, κουτσουλιανός, είναι
το μοναδικό είδος της οικογένειας εποπίδες. Πρόκειται για ζωηρόχρωμο πουλί, το οποίο είναι διαδεδομένο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, στις θερμές περιοχές της Ασίας και στην Αφρική.
Έχει χαρακτηριστική κραυγή, που ο ήχος της μοιάζει σαν "ουπ-
ουπ" από την οποία πήρε το όνομά του στη διεθνή βιβλιογραφία. Τσαλαπετεινός ονομάσθηκε από το λοφίο του, το οποίο κινεί όταν θέλει· το ανασηκώνει σε περίπτωση που ενοχληθεί και όταν φτάνει στη φωλιά του. 
Περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αναζητώντας την τροφή του, η οποία αποτελείται από σκουλήκια και έντομα. Φωλιάζει σε κουφάλες δένδρων, ανοίγματα τοίχων, κοιλότητες βράχων ή μέσα σε σωρούς από πέτρες, όπου το θηλυκό αποθέτει 4-7 αβγά.

Όσο το θηλυκό επωάζει τα αβγά (15 - 19) ημέρες, τρέφεται
από το αρσενικό. 
Στην αρχαία Αίγυπτο το θεωρούσαν ιερό πουλί, γι' αυτό και απεικονίζονταν στους τοίχους των τάφων και τους ναούς, ενώ στην αρχαία ελληνική κωμωδία αναφέρεται από τον Αριστοφάνη στις "Όρνιθες" ως ο βασιλεύς των πτηνών.
      MyPhotoPics