Το όνομα βεβαίως όπως και τα περισσότερα επιστημονικά ονόματα των φυτών προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Η Αγαύη ήταν μια από τις τρείς κόρες του βασιλιά των Θηβών Κάδμου και της Αρμονίας, κατά τη Θεογονία του Ησιόδου. Έχει μεγάλα και σαρκώδη φύλλα, πολλές φορές φέρουν και αγκάθια, όπου εκεί αποθηκεύει νερό εξ ‘ου και η μεγάλη αντοχή της στην ξηρασία που την κάνει γηγενή σε ξηρά κλίματα.
Στην διάρκεια της ανθοφορίας τους αναπτύσσουν έναν πολύ μεγάλο μίσχο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα (ανάλογα το είδος) επάνω στον οποίο σχηματίζεται μία ταξιανθία , μία σειρά δηλαδή από άνθη, τα οποία στην συνέχεια μετασχηματίζονται σε νέα φυτά. Αυτά πέφτουν στο έδαφος, ριζώνουν και έτσι έχουμε νέες αγαύες! Πολλαπλασιάζονται επίσης με παραφυάδες! Οι παραφυάδες είναι μικρά αγαυάκια τα οποία ξεφυτρώνουν γύρω από το μητρικό φυτό!!! Μια λεπτομέρεια που κάνει αυτό το φυτό συγκλονιστικό είναι: ανθίζει μια μόνο φόρα σε όλη του τη ζωή και μόλις ανθίσει, πεθαίνει!!!
Η μοναδική ποικιλία αγαύης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της Τεκίλα είναι η Agave Tequilana ή blue agave ή webber agave και είναι αυτή:
Υπάρχουν και στην Ελλάδα αγαύες. Είναι αυτό που οι γιαγιάδες μας ή οι μαμάδες μας αποκαλούσαν Αθάνατα. Εδώ στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως την ποικιλία Agave americana που είναι αυτή:
και την ποικιλία Agave americana variegata που είναι αυτή:
Η Τεκίλα όπως και το Κονιάκ έχει προστασία ονομασίας προέλευσης. Παράγεται μόνο στο Μεξικό και μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του Μεξικό.
Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης που χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ είναι μία γλυκαντική ουσία η οποία παράγεται έπειτα από επεξεργασία που υφίσταται ο χυμός της αγαύης. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μελιού από τους αυστηρά χορτοφάγους (Vegans) ή απλά ως υποκατάστατο της ζάχαρης από τους διαβητικούς λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης που περιέχει και η οποία δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί.
Στην διάρκεια της ανθοφορίας τους αναπτύσσουν έναν πολύ μεγάλο μίσχο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα (ανάλογα το είδος) επάνω στον οποίο σχηματίζεται μία ταξιανθία , μία σειρά δηλαδή από άνθη, τα οποία στην συνέχεια μετασχηματίζονται σε νέα φυτά. Αυτά πέφτουν στο έδαφος, ριζώνουν και έτσι έχουμε νέες αγαύες! Πολλαπλασιάζονται επίσης με παραφυάδες! Οι παραφυάδες είναι μικρά αγαυάκια τα οποία ξεφυτρώνουν γύρω από το μητρικό φυτό!!! Μια λεπτομέρεια που κάνει αυτό το φυτό συγκλονιστικό είναι: ανθίζει μια μόνο φόρα σε όλη του τη ζωή και μόλις ανθίσει, πεθαίνει!!!
Η μοναδική ποικιλία αγαύης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της Τεκίλα είναι η Agave Tequilana ή blue agave ή webber agave και είναι αυτή:
Υπάρχουν και στην Ελλάδα αγαύες. Είναι αυτό που οι γιαγιάδες μας ή οι μαμάδες μας αποκαλούσαν Αθάνατα. Εδώ στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως την ποικιλία Agave americana που είναι αυτή:
και την ποικιλία Agave americana variegata που είναι αυτή:
Η Τεκίλα όπως και το Κονιάκ έχει προστασία ονομασίας προέλευσης. Παράγεται μόνο στο Μεξικό και μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του Μεξικό.
Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης που χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ είναι μία γλυκαντική ουσία η οποία παράγεται έπειτα από επεξεργασία που υφίσταται ο χυμός της αγαύης. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μελιού από τους αυστηρά χορτοφάγους (Vegans) ή απλά ως υποκατάστατο της ζάχαρης από τους διαβητικούς λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης που περιέχει και η οποία δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί.