Απαλούζα

Τα Απαλούζα προέρχονται από την περιοχή γύρω από τον ποταμό Παλούζ στις βόρειες ...

Η.Π.Α . Σήμερα τα Απαλούζα εκτρέφονται στις δυτικές περιοχές των Η.Π.Α και του Καναδά και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Αλπέρτα ,όπου η εκτροφή γίνονται από τους Ινδιάνους Κρι.

Χρώμα :Το κυριότερο χαρακτηριστι-
κό του
Απαλούζα είναι
το στικτό του
χρλωμα, όπως
περιγράφεται
πιο κάτω. 

-Λεοπάρδαλη:λευκό τρίχωμα με σκουρόχρωμα στίγματα σε ολόκληρο το σώμα.
-Χιονονιφάδα:Στίγματα σε όλο το σώμα και ιδιαιτέρως στους μηρούς.
-Κουβέρτα:Σκουρόχρωμο τρίχωμα με μια λευκή ''κουβέρτα'' που καλύπτει τα καπούλια,η οποία είναι είτε καθαρή είτε με στίγματα.
-Μάρμαρο:δίχρωμο,με το ένα χρώμα λευκό,σε ολόκληρο το σώμα.
-Πάγος:Λευκά στίγματα σε σκουρόχρωμο τρίχρωμα.


Εμφάνιση : Το κεφάλι είναι φαρδύ με ζωηρά και εκφραστικά μάτια.Τα αφτιά, όπως συμβαίνει με όλα τα αμερικάνικα άλογα είναι μικρά και μυτερά,ο λαιμός είναι καλοσχηματισμένος και το στέρνο
ευρύ.
Τα Απαλούζα έχουν στρογγυλεμένα και δυνατά καπούλια και η ουρά τους είναι τοποθετημένη ψηλά.Το τρίχωμα της χαίτης και της ουράς είναι σχεδόν μεταξένιο.
Τα Απαλούζα είναι δημοφιλή στη Δύση και χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους ιππασίας.Εκτελούν ξεχωριστό τριποδισμό και καλπασμό με μεγάλη εναλλαγή ταχύτητας. Είναι επίσης εξαίρετοι άλτες.
Το όνομα τους προέρχεται από την περιοχή Παλούζ .Υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία οι Ισπανοί εισήγαγαν πιτσιλωτά Ναπολιτάνικα Άλογα στη Βόρεια Αμερική κατά τον 17ο αιώνα.Τα έγχρωμα αυτά άλογα εκτρέφονταν από τους Ινδιάνους Νε-Περσέ που ζούσαν στην κοιλάδα Παλούζ για να τα χρησιμοποιούν για κυνήγι και πόλεμο .Τα άλογα αυτά έγιναν γνωστά ως ''Άλογα Παλούζ''και με τα χρόνια και την παραφθορά της γλώσσας κατέληξαν να είναι γνωστά ως ''Απαλούζα'' .Σήμερα τα Απαλούζα προέρχονται από διασταυρώσεις αλόγων Παλούζ με Ίππους Τετάρτου .Πηγή: Ε-horse.
MyPhotoPics