Ξενοδοχείον Ακταίον Ν. Φάληρο, Αττική, Ελλάς

Το ΑΚΤΑΙΟΝ χτίστηκε με σχέδιο των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Πάνου Καραθανασόπουλου  κατά τα πρότυπα των "Πάλλας", των  ευρωπαϊκών λουτροπόλεων. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της εποχής με 160 δωμάτια ύπνου και μεγάλες και πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσόν των 2.000.000 δραχμών!


Το "Ακταίον" υπήρξε γι' αρκετά χρόνια το επίκεντρο της
κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί καλοκαίρι και χειμώνα.


Στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείφθηκε, για να ακολουθήσει ο βομβαρδισμός του από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου του 1944.

Ακολουθεί η εγκατάλειψή του με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να στέκεται σαν φάντασμα στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Αν και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής Τραπέζης ουδέποτε αξιοποιήθηκε παρά κατεδαφίστηκε προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος που κατείχε και που ήταν μεγάλης αξίας. 
Στην θέση του σήμερα βρίσκεται το Ιδιωτικό Νοσοκομείο "Μετροπόλιταν" και το μόνο που έχει μείνει να το ονομάζει είναι η Στάση των λεωφορείων έναντι κτηρίου "ΣΚΑΙ" που φέρει την ονομασία ΑΚΤΑΙΟΝ.
Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι το ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, είχε χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο με την επωνυμία Ναυτικό Νοσοκομείο Νέου Φαλήρου και είχε μάλιστα και ως Διευθυντή το Επίατρο Αποστολίδη που ήταν ο μεγάλος λογοτέχνης ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ. Στην θέση λοιπόν έστω και για πρόσκαιρο χρονικό διάστημα Ναυτικού Νοσοκομείου, βρίσκεται σήμερα ένα άλλο νοσοκομείο.




Δυστυχώς η κατεδάφιση του ΑΚΤΑΙΟΝ ήταν ένα έγκλημα για
την περιοχή του Νέου Φαλήρου το οποίο άλλαξε χαρακτήρα με την απουσία αυτού του κοσμήματος.

 
   Παραλία Νέου Φαλήρου μετά τον πόλεμο.
    MyPhotoPics