Επιστημονικό όνομα: Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot
Οικογένεια: Rosaceae.
μειωμένων γενικώς απαιτήσεων θάμνος, διότι αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα και
αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (<-25 °C), με αποτέλεσμα να
μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς πρόβλημα σχεδόν σε όλες περιοχές της
Ελλάδας με εξαίρεση τις πολύ θερμές περιοχές όπου έχουμε συχνούς
καύσωνες (>42 °C).
Η ταχύτητα ανάπτυξης των φυτών είναι αργή (30-40εκ. ανά έτος), όμως η
διάρκεια ζωής είναι μεγάλη (έως 100 έτη). Οι ρίζες (εκτός από την
κεντρική/πασσαλόριζα) είναι επιφανειακές και λεπτές. Αναπτύσσει πολλές
παραφυάδες και μεταφυτεύεται εύκολα.
Ιούλιο ή Αύγουστο,
τα άνθη είναι
άσπρα και φύονται
σε
μικρές ταξιανθίες.
Το χρώμα του
φλοιού κυμαίνεται
(καφέ έως ανοικτό
μαύρο).
Ο καρπός είναι μικρός (7-10 χιλιοστά), στρογγυλός, απαλός μαύρος στην
αρχή και μαύρος, όταν ωριμάζει.Στην Ελλάδα ωριμάζει νωρίτερα (Αύγουστος
- αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το κλίμα). Η παραγωγή καρπών αρχίζει
από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται.
Ο
καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος, ιδιαίτερα
μετά από επεξεργασία και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).
μετά από επεξεργασία και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).
MyPhotoPics