Βασιλική σχολή της Ανδαλουσίας! Ισπανία

H Jerez είναι μία επαρχιακή πόλη της Ισπανίας,  στην οποία φιλοξενήθηκαν οι 4οι Παγκόσμιοι Ιππικοί 
αγώνες το 2002, η μεγαλύτερη  και σημαντικότερη ιππική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται στην πόλη του αλόγου. 
Σε κάθε πλατεία υπάρχει από ένα άγαλμα με θέμα το  άλογο. Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ λατρεύουν οι κάτοικοι της Jerez, τα άλογα. Η Jerez είναι η πόλη του αλόγου, του φλαμένκο και του sherry, του γλυκού αυτού κρασιού, διάσημο σε όλο τον κόσμο. Στην πόλη υπάρχουν πολλά οινοποιεία, που παράγουν το φημισμένο κρασί.
Όταν κάποιος φτάσει στην Jerez de la Frontera, που απέχει  λίγα χιλιόμετρα από την Σεβίλλη, είναι αδύνατον να μην επισκεφτεί τη Βασιλική Ιππική Σχολή της Ανδαλουσίας ή αν θέλετε το Royal Andalucian School of Equestrian Art. Μία Ιππική Σχολή που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για την εκπληκτική ιππική χορευτική παράσταση αλόγων και ιππέων που ονομάζεται "Como Bailan los Caballos Andaluces" ή, στα ελληνικά, "Πώς χορεύουν τα Ανδαλουσιανά άλογα".
Το Παλάτι: Οι εγκαταστάσεις της ιππικής σχολής βρίσκονται στο παλάτι “Recreo de la Cadenas”, το οποίο σχεδιάστηκε το 19ο αιώνα από τον Γάλλο Charles Garnier, τον αρχιτέκτονα της Όπερας του Παρισιού. Ο ίδιος εμπνεύστηκε βασικά από την Αναγέννηση και από ένα διακριτικό στυλ Μπαρόκ. To παλάτι περιτριγυρίζεται από μοναδικούς κήπους με σπάνια φυτά και αγάλματα.
Το Μουσείο Ιππικής Τέχνης περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες και την ιστορία της Ιππικής Σχολής, ώστε οι επισκέπτες να εκτιμήσουν την ιππική τέχνη, πριν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Όλα τα οπτικοακουστικά συστήματα του μουσείου προσφέρονται σε τέσσερις γλώσσες για τη διευκόλυνση του επισκέπτη.
Η κλειστή αρένα: Έχει σχεδιαστεί με το πιο φτωχό Ανδαλουσιανό στυλ, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ένα κλειστό ιπποδρόμιο, κατάλληλο για ιππασία και δη ιππική δεξιοτεχνία. Χτίστηκε το 1980 από τον αρχιτέκτονα Luis Picardo και μπορεί να φιλοξενήσει έως 1600 καθήμενους θεατές. Έχει οχτώ πόρτες, ενώ τα παράθυρά της κλείνουν αυτόματα, όταν ξεκινάει η παράσταση, ώστε να μην υπάρχει φυσικός φωτισμός.
Οι στάβλοι: Ακριβώς δίπλα στην αρένα μπορεί κανείς να δει πέντε μπλοκ στάβλων με 12 στάβλους το καθένα. Στη μέση των στάβλων υπάρχει μία μεγάλη σελαρία, όπου τοποθετούνται όλες οι σέλες, τα ηνία, ακόμη και τα σπιρούνια των ιππέων, το καθένα με το όνομα του ιππέα του. Τα πέντε μπλοκ των στάβλων έχουν πάρει το όνομά τους από τα πέντε πιο διάσημα άλογα στην ιστορία της σχολής: τον Ruisenor, τον Vendaval, τον Garboso, τον Valeroso και τον Jerezano.
Σαγματοποιείο. Η Ιππική Σχολή διαθέτει και σαγματοποιείο, όπου φτιάχνονται και διορθώνονται οι σέλες και τα δέρματά τους. Σε αυτή την τέχνη εκπαιδεύονται και οι ιππείς της σχολής.
Η κτηνιατρική κλινική είναι η πιο μοντέρνα και πιο καλά εξοπλισμένη στην Ισπανία. 

Μουσείο  άμαξας:
Πίσω από την αρένα και το μουσείο ιππικής τέχνης βρίσκεται το μουσείο άμαξας, το οποίο φιλοξενείται σε ένα παλιό οινοποιείο, όπου έφτιαχναν το κρασί sherry. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και η βασιλική άμαξα, που χρησιμοποίησε η βασίλισσα στο γάμο της.               
Μία ιππική παράσταση  "χάρμα ιδέσθαι".
Πολλές φορές για να περιγράψουμε σε κάποιον που δεν ξέρει από ιππασία ή ακόμη και από άλογα, τι είναι η Ιππική Δεξιοτεχνία ή το ντρεσάζ, του λέμε ότι πρόκειται για τον … χορό του αλόγου, την ενόργανη γυμναστική της ιππασίας ή ακόμη σε τελική ανάλυση το … μπαλέτο του αλόγου. Το λέμε, το εξηγούμε … το πιστεύουμε όμως πραγματικά; Ίσως μόνο όταν παρακολουθήσουμε την παράσταση "Πώς χορεύουν τα Ανδαλουσιανά άλογα" το καταλάβουμε. 
Είναι θα έλεγε κανείς ένα αυθεντικό… ιππικό μπαλέτο με Ισπανική μουσική και κοστούμια του 18ου αιώνα. Βασίζεται σε χορογραφίες από την κλασσική ιππική δεξιοτεχνία και την ιππική δεξιοτεχνία της περιφέρειας, αλλά και σε παραδοσιακές ειδικές ιππικές ικανότητες. 
Είναι, τέλος, ένα φαντασμαγορικό σόου με άλογα και ιππείς, που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή, στην οποία εύχεσαι να είχες ζήσει. Κάθε παράσταση περιλαμβάνει 6 με 8 χορογραφίες, οι οποίες χωρίζονται σε ενότητες ως εξής:
DomaVaquera (Κλασσική Ιππική Δεξιοτεχνία της Ισπανίας).
ClassicalDressage (Κλασσική Ιππική Δεξιοτεχνία).
Οι άμαξες.
Δουλειά στο χέρι.
Carousel.

    MyPhotoPics