Ανεμώνη της θάλασσας


Είναι ζώα με σώμα κάπως κυλινδρικό, που βρίσκονται κολλημένα με τη βάση τους ή το πόδι τους πάνω σε άλλο
στερεό 
σώμα, ενώ στην αντίθετη ελεύθερη άκρη του σώματος τους φέρουν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή.
Το σώμα τους φέρει γύρω του απλά και κοίλα πλοκάμια, που ο αριθμός τους διαφέρει από το ένα ζώο στο άλλο και είναι πολλαπλάσιο του έξι, καταλήγει δε στον οισοφάγο, που μπαίνει μέσα στην στοματική κοιλότητα και συνδέεται ακτινωτά διαμέσου μεσεντερίων με τα τοιχώματά της.Tο σχήμα τους μοιάζει με λουλούδι.
Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμώνες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Επίσης, αντίθετα προς τα στενά συγγενεύοντα μ' αυτές κοράλλια, ποτέ δε σχηματίζουν εσωτερικά ασβεστολιθικό σκελετό. Σε μερικές μονάχα περιπτώσεις μπορεί να φτιάξουν τέτοιο σκελετό, αλλά μονάχα απ' έξω στο εκτόδερμα. Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. 
Eίναι θαλασσινά ζώα και ζουν κοντά στις ακτές.Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά.Aναπαράγονται είτε μονογονικά, με σχάση είτε αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια, που παράγονται από διάφορα άτομα. Τα αβγά γονιμοποιούνται μέσα στη γαστρική κοιλότητα και έπειτα από την ωρίμανσή τους ξεφεύγουν από το στόμα, σαν προνύμφες, που ελεύθερες πια κολλούν σε κάποιο στερεό σώμα, όπου αναπτύσσουν στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια, ταυτόχρονα με τη γενική ανάπτυξή του όγκου τους.
Eίναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ' την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κύστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Eίναι πολύ λαίμαργα ζώα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγαλώνοντας πολύ γρήγορα. Όταν στερούνται τροφή, ο όγκος τους μικραίνει μέχρι σχεδόν αφανισμού, χωρίς ωστόσο να χάνουν το σχήμα τους.
Η ομοιογένεια στην οποία ανήκουν οι ανεμώνες
περιλαμβάνει
πολλά είδη, που διακρίνονται μεταξύ τους από τη διαφορετική διάταξη των μεσεντερίων και πλοκαμιών κυρίως και κατά δεύτερο λόγο απ' το χρώμα, τον τύπο κ.τ.λ. Τα πιο πολλά απ' αυτά και ιδιαίτερα τα τροπικά είδη έχουν πολύ ωραία χρώματα. Είναι συνήθως χρώματος κόκκινου, καφέ, πράσινο ή πορτοκαλί και μερικές φορές εμφανίζουν μπλε ή κίτρινες βούλες.

Διάφορα είδη θαλάσσιων ανεμώνων

Heteractis aurora


Eπιλέγει να εγκαθίστανται στην άμμο γι' αυτό χρειάζεται αρκετά παχύ στρώμα άμμου στον βυθό και όταν απειλείται συρρικνώνεται και κρύβεται στην άμμο.





                                    Heteractis magnifica


O κορμός της έχει κόκκινο χρώμα, μπλε ή καφέ, ενώ τα πλοκάμια της είναι συνήθως καφέ, κίτρινα, πράσινα ή λευκά και μοιάζουν με δάχτυλα. Στη φύση τη συναντάμε μεμονωμένα ή σε ομάδες πολλών ατόμων που σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Εγκαθίστανται μόνο σε σκληρές επιφάνειες και όταν νιώσει απειλή μαζεύει τα πλοκάμια της και μετατρέπει τον κορμό της σε μπάλα.





Stichodactyla gigantea

H συγκεκριμένη ανεμώνη προτιμά ρηχά νερά με αμμώδη βυθό. Συναντάται από την Ερυθρά θάλασσα μέχρι
την Mικρονησία. Χαρακτηριστικό της είναι ότι τα μικρά της πλοκάμια δίνουν την εντύπωση ότι δονούνται.
    MyPhotoPics