συγκεντρώνω", επομένως σημαίνει τον τόπο της συνάντησης, της συνάθροισης του λαού.
Η Αρχαία Αγορά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Ήταν το κέντρο της αστικής ζωής, μια μικρή πολιτεία μέσα στη μεγάλη, καθώς εδώ έφταναν όσοι είχαν να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάτι, έμποροι, γεωργοί, τεχνίτες και δούλοι. Οι πελάτες κυκλοφορούσαν, ρωτούσαν, παζάρευαν και φιλονικούσαν. Φωνές, φιλονικίες, θεάματα και ακροβατικά συμπλήρωναν την εικόνα. Εδώ οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να συζητήσουν για όσα θέματα τους απασχολούσαν.
Στοά Αττάλου.
Η αγορά στην αρχαία Αθήνα ήταν το εμπορικό, πολιτικό, φιλοσοφικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον 11ο αιώνα. Η Αγορά, λοιπόν, ήταν το μεγάλο Σχολείο στην αρχαία Αθήνα, καθώς ο κάθε νέος μπορούσε να μάθει πολλά πράγματα παρακολουθώντας συζητήσεις. Καθώς δεν υπήρχαν ανώτερα σχολεία, ο τόπος αυτός - όπως και άλλα μέρη της πόλης φυσικά - έμοιαζε με σχολείο, όπου μορφωμένοι άνθρωποι συζητούσαν για διάφορα θέματα.
Εκεί προτιμούσε να συχνάζει ο Σωκράτης, γιατί πίστευε ότι είχε πολλά να μάθει κοντά σ' αυτόν τον πολύβουο κόσμο. Ασκούσε τη "μαιευτική" του μέθοδο στο υποδηματοποιείο του φίλου του, Σίμωνα και σε ένα ράφτη εγκατεστημένο στην άκρη της Αγοράς. Αυτή είναι και η βασική διαφορά με τον όρο "αγορά", όπως τον χρησιμοποιούμε σήμερα, όπου ναι μεν συγκεντρώνεται ο κόσμος για να αγοράσει πράγματα ή να συναντηθεί με την παρέα του, αλλά δεν αγορεύει δημόσια. Δεν μπορούμε δηλαδή να παρομοιάσουμε τη σημερινή αγορά με "σχολείο" για το λαό.
Στο Ωδείο του Αγρίππα διεξάγονταν μουσικοί αγώνες. Επίσης, όσοι ξένοι επισκέπτονταν την Αθήνα συνήθιζαν να διδάσκουν σε αυτό.
Ο ναός του Ηφαίστου, ένα από τα πιο γνώριμα κτίρια της Αρχαίας Αγοράς... Είναι γνωστός και ως Θησείο και είναι ο καλύτερα σωζόμενο αρχαίος ελληνικός
ναός.
MyPhotoPics