Χελώνα Καρέτα Καρέτα !!!

Η χελώνα Caretta Caretta διακρίνεται από άλλες χελώνες από το μεγάλο κεφάλι της. Η χελώνα Caretta Caretta είναι η μεγαλύτερη ...
με σκληρό κέλυφος χελώνα στον κόσμο, με μήκος περίπου 120 εκατοστά και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Το εξωτερικό κέλυφος της είναι κοκκινωπό - καφετί στο χρώμα και στο κάτω μέρος του είναι κίτρινο. Οι χελώνες Caretta Caretta βρίσκονται στα νερά του Ιονίου και ειδικά στις παραλίες της Ζακύνθου.
Οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους στην ίδια παραλία όπου οι ίδιες γεννήθηκαν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των παραλιών στις οποίες τοποθετούν τα αυγά τους είναι περιβαλλοντικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι οι φωλιές εκκολάπτουν επιτυχώς, δεδομένου ότι οι χελώνες  Caretta Caretta βρίσκονται σε πτώση και έχουν προστεθεί στον κατάλογο προστατευμένων ειδών.
Οι χελώνες Caretta Caretta είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στον κόσμο. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι γνωστές από τουλάχιστον 130 εκατομμύρια έτη πριν και μερικά απολιθώματα μπορούμε να τα χρονολογήσουμε ακόμη και από 200
εκατομμύρια έτη πριν. Οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες ζούσαν ταυτόχρονα με τους δεινόσαυρους, αν και τα 8 είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν και ζουν σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά από το χρόνο των δεινόσαυρων και χρονολογούνται από μόνο 60 εκατομμύρια έτη πριν.

Οι θαλάσσιες χελώνες προσαρμόζονται στη ζωή του ωκεανού, με τα βελτιωμένα κελύφοι και τα ισχυρά πτερύγια μπορούν να κολυμπήσουν εύκολα. Οι χελώνες τρώνε οστρακόδερμα, μαλάκια, μέδουσες και τσούχτρες. Δεν έχουν δόντια αλλά έχουν ισχυρά σαγόνια και μπορούν να συντρίψουν τα τρόφιμά τους. Θεωρείται ότι οι χελώνες μπορούν να ζήσουν και να γίνουν περίπου 60 ετών και φθάνουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα 30 ετών, όπου τα θηλυκά επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν να γεννήσουν τα αυγά τους (μόνο 1 1.000 χελώνες κατορθώνουν να φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία).
Είναι άγνωστο τι συμβαίνει στις χελώνες από όταν γεννιούνται μέχρι να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να τοποθετήσουν τα αυγά τους και αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως «χαμένα έτη». Αυτό επίσης σημαίνει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρσενικές χελώνες (δεδομένου ότι δεν αφήνουν ποτέ τη θάλασσα) και είναι μόνο οι θηλυκές χελώνες αυτές που παρακολουθούνται για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσής τους.
Οι χελώνες Caretta Caretta κάνουν τα μακρύτερα ταξίδια μετανάστευσης από οποιεσδήποτε άλλες χελώνες της θάλασσας.
Μπορούν να γεννήσουν μέχρι διακόσια αυγά και μπορούν να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία 15 ημέρες αργότερα - μέχρι τρεις ή τέσσερις φορές σε μια εποχή (Ιούνιο - Αύγουστο). Τα αυγά πρέπει να καλυφθούν στην άμμο για περίπου δύο μήνες πρίν να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν. Οι χελώνες μόλις εκκολαφθούν σκάβουν την έξοδό τους από την άμμο, ξεκινώντας από τις χελώνες επάνω στη φωλιά που τις ωθούν αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα - όλες συναγωνίζονται έπειτα στη θάλασσα.
Οι χελώνες εκκολάπτονται κανονικά στη νύχτα και είναι κρίσιμο η πορεία τους στη θάλασσα να είναι ελεύθερη από εμπόδια στην παραλία δεδομένου ότι οι χελώνες αποπροσανατολίζονται.

Η επιβίωση των χελωνών εξαρτάται από τις συγκεκριμένες παραλίες όπου τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους. Οι περισσότερες από τις παραλίες σε όλο τον κόσμο έχουν καταστραφεί ή έχουν εμπορευματοποιηθεί με συνέπεια οι χελώνες να μην επιστρέφουν σε αυτές.
Οι παραλίες στη Ζάκυνθο, συγκεκριμένα στον κόλπο Λαγανά είναι παρά πολύ σημαντικές στον αγώνα τις διάσωσης της χελώνας - δεδομένου ότι αυτές οι παραλίες έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φωλιών χελωνών από οπουδήποτε αλλού στη Μεσογείο - με σχεδόν 1.500 φωλιές σε μόνο 5χμ. παραλίας. 900 χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Ζακύνθου.

Δεδομένου ότι οι παραλίες στη Ζάκυνθο είναι τόσο σημαντικές για την επιβίωση της χελώνας, το 1999 ένα εθνικό θαλάσσιο πάρκο (Ε.Θ.Π.Ζ.) καθιερώθηκε και αυτό ήταν το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα. Ο σκοπός του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού και να εξασφαλίσει την προστασία των βιότοπων της άγριας φύσης. Οι υπεύθυνοι δουλεύουν ακούραστα για να εννημερώσουν τους τουρίστες και το κοινό για την άγρια φύση στην περιοχή και ειδικά για τις χελώνες Caretta Caretta και επιτηρούν τις παραλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι φωλιές χελωνών παραμένουν προστατευμένες και άθικτες. Έτσι οι χελώνες έχουν την καλύτερη πιθανότητα να εκκολάψουν. Με κοινή συνεργασία θα είναι δυνατό για τις χελώνες και τους ανθρώπους να μοιραστούν αρμονικά τις παραλίες.
e-zakynthos