Ρολογιά ή Πασσιφλόρα

Ποιός από εμάς δεν στάθηκε για να θαυμάσει αυτά τα εντυπωσιακά άνθη, όταν τα είδε να  στολίζουν την άνοιξη τους φράκτες, τις  σκάλες ή τις πέργολες
Η Πασιφλόρα είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό (ή θάμνος) που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής. Μάλιστα, το passion flower, όπως το λένε στην Αμερική, θεωρείται το εθνικό λουλούδι του Τενεσή.
Υπάρχουν πολλά εκατοντάδες τροπικά είδη πασσιφλοριδών που ευδοκιμούν στην Αμερική.
Στην Ελλάδα είναι γνωστή η μπλε passiflora incarnate και η passiflora caerulea.Κοινώς την ονομάζουμε "ρολογιά"  γιατί τα άνθη της μοιάζουν με ρολόι. 
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή 
μοσχεύματα κι 
αναπτύσσεται γρήγορα.
Ως αναρριχώμενο φυτό φυτεύεται σε φράκτες και πέργολες.
Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και ημισκιάς, σε μέτρια υγρά εδάφη και απαιτεί προστασία από τους παγετούς. Το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 10 μέτρα.
Τα φύλλα του έχουν ένα γυαλιστερό πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι λευκά με ένα απαλό μπλε μοβ στεφάνι στο κέντρο, που είναι φτιαγμένο από  μπλε στήμονες, διαμέτρου μέχρι και 10 εκατοστών. Κάνει τα γνωστά "φρούτα του πάθους". Έτσι λέγονται οι κίτρινοι πορτοκαλί μικροί καρποί (σαν μικρά αυγά) που όμως δεν τρώγονται. Το όνομα "Πασσιφλόρα" (το λουλούδι των Παθών) το πήρε από τους ιεραποστόλους που το βρήκαν στην Αμερική. 
Κοιτάζοντας το σχήμα και τα χρώματα του άνθους του, τους θύμισε το πάθος και τη σταύρωση του Χριστού. 
Το μπλε-άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και καθαρότητα του ουρανού.
Τα πέντε λευκά εξωτερικά πέταλα συμβολίζουν τους Απόστολους (εκτός από τον Ιούδα).
Η μπλε μοβ εσωτερική κορώνα του συμβολίζει το Αγκάθινο Στεφάνι.
Οι πέντε στήμονες συμβολίζουν τις Πληγές του Χριστού.
Tα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της Σταύρωσης.
Εκτός από τα ιστορικά και συμβολικά στοιχεία
της, χρησιμοποιείται ευρέως στην φαρμακευτική.
Τα φύλλα, τα άνθη και οι στήμονες αυτού του βότανου έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες.  Χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας, του πονοκέφαλου και της δυσεντερίας.
    MyPhotoPics