Ιππόκαμπος

Ο Ιππόκαμπος, (το αλογάκι της θάλασσας) ανήκει στο ομώνυμο γένος των ιχθύων, της οικογένειας των συγναθιδών, της κλάσης των ακτινοπτερυγίων. Απαντάται στα παράλια ύδατα, κυρίως στις βόρειες θάλασσες και στη Μεσόγειο. Προτιμούν κοραλλιογενείς υφάλους και πεδία με φύκια και άλγες. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα και να χαθούν αμέσως  από το οπτικό πεδίο του θηρευτή τους, που συνήθως είναι ένα μεγάλο ψάρι, μια θαλάσσια χελώνα ή ένα πουλί. 
Το μήκος του φθάνει τα 25 εκατοστά, έχει ρύγχος βραχύ και
σωληνοειδές που καταλήγει σε στόμα ευρύ. Από τον τράχηλο εκφύονται δύο μικρά πτερύγια. Το σώμα του είναι πεπιεσμένο που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από διογκωμένα λέπια που απολήγουν σε ακίδες κατά εμφανείς χρωματικές ζώνες. Κυριότερο γνώρισμά του είναι η όρθια στάση του. 
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του  είναι η ιδιόρρυθμη ζωοτοκία του, δηλαδή τα αυγά του θηλυκού τα παραλαμβάνει ο αρσενικός και τα τοποθετεί σε ειδικό ασκό της κοιλίας του όπου εκκολάπτονται. Η στιγμή που το θηλυκό, στα αριστερά, μεταφέρει τα αυγά του στη θήκη του αρσενικού και η κοιλιά του αρχίζει να φουσκώνει καθώς παίρνει τα αυγά της. 
Μετά την εκκόλαψη ο ασκός σχίζεται και εξέρχονται οι μικροί ιππόκαμποι. 
Ο σάκος του δεν είναι ένας απλός σάκος γεμάτος αυγά, είναι
ένας σάκος με ειδικευμένους επιθηλιακούς ιστούς (που παρατηρούνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης), οι οποίοι υποστηρίζουν τα έμβρυα καθώς και διατηρούν ένα συγκεκριμένο χημικό περιβάλλον. 

Είναι το μοναδικό αρσενικό έμβιο ον που γεννάει
και κάνει από μερικές 10άδες μέχρι 1800 μικρά ιπποκαμπάκια, από τα οποία όμως ελάχιστα επιβιώνουν. Η κύηση διαρκεί 2 έως 4 εβδομάδες.
Κυριότερα είδη ιππόκαμπου είναι δύο: ο Ιππόκαμπος ο
ιππόκαμπος (Hippocampus hippocampus), συνώνυμα Ιππόκαμπος ο βραχύραμφος (Hippocampus brevirostrus) ή βραχύρρυγχος ιππόκαμπος, και ο Ιππόκαμπος ο σταγονώδης, (Hippocampus guttulatus) ή στικτός ιππόκαμπος" (Hippocampus guttulatus), που είναι μικρότερος του πρώτου, φθάνει σε μήκος τα 16εκατοστά.

Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης κ.ά. απέδιδαν στον ιππόκαμπο θεραπευτικές ιδιότητες. Αντίθετα ο Αιλιανός θεωρεί το κρέας του ιππόκαμπου δηλητηριώδες.
    MyPhotoPics