Βασιλικά-Ψαροπούλι !!!

Το χωριό Βασιλικά βρίσκεται επάνω στον παλιό εθνικό δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού (92 χιλ. από Χαλκίδα). Είναι στην Πλευρά της Εύβοιας που...
βρέχεται από το Αιγαίο. Το σημερινό χωρίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων και σε απόσταση  1500 περίπου μέτρων από την θάλασσα μέσα στο πράσσινο, με υπέροχη θέα.
Η παραλία 'Ψαροπούλι' (παραλία των Βασιλικών) με έκταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, είναι από τις καλύτερες και τα τελευταία  χρόνια έχει αναπτυχθεί, καθώς υπάρχουν φημισμένα καταφύγια θερινών διακοπών και αλιευτικό καταφύγιο. Βρίσκεται απέναντι από τις σποράδες (Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο), και ο συνδυασμός του Ευβοϊκού  πρασσίνου και του Αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου είναι ο λόγος αυτής της ανάπτυξης.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται  από την εποχή της ναυμαχίας του Αρτεμισίου. Τότε τα Βασιλικά πλοία του Ξέρξη, είχαν αγκυροβολήσει στον ευρύχωρο όρμο των Βασιλικών,  λίγες μέρες πριν από την σύγκρουση τους με τον Ελληνικό στόλο, τα οποία ήταν αραγμένα λίγο πιο πάνω στην παραλία των Ελληνικών. 
Στο τέλος της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι του Τούρκου Γιουσουφ Χαλίλη και πουλήθηκε στο Χρήστο Νάνο το 1835. Το 1848 πουλήθηκε στους κατοίκους αντί  80.000δρχ. Το χωρίο  τότε ήταν παραλιακό και έτσι παρέμεινε ως την επανάσταση του 1821, οπότε κατεστράφη από Τούρκικες και πειρατικές επιδρομές, με αποτέλεσμα την μεταφορά του στην σημερινή τοποθεσία. 
Στο πόλεμο του 1940 υπήρχαν δύο παρατηρητήρια, ένα στην θέση « Παλιόκαστρο» και το άλλο στην θέση  « Κοκκιναρπάκια». Από το λιμανάκι των Βασιλικών (Ψαροπούλι) φυγαδεύτηκαν  στην περίοδο της κατοχής πολλοί  Άγγλοι, Νεοζηλανδοί και Έλληνες πολεμιστές  προς την Μικρά Ασία και από εκεί στην Αίγυπτο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ο Χώρος έχει κατοικηθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές από την νεολιθική περίοδο.

Κατά την υστεροελλαδική περίοδο έχει  διαπιστωθεί η ύπαρξη, στην θέση Παλιόκαστρο, σημαντικού οικισμού, ο οποίος συνεχίζει την ύπαρξη του έως τους κλασικούς χρόνους.  Οι ερευνητές ταυτίζουν τη θέση με τον οικισμό Ποσίδειον ή με μια από τις κώμες της Ιστιαίας την Ίριστό. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην κορυφή του λόφου υπήρχε τετράγωνος πύργος από τον οποίο σήμερα δεν σώζονται κάποια ερείπια του.


Φωτογραφία: MyPhotoPics
Πηγή: Γ. Μιχαλόπουλος