Βασιλική της Παναγίας της Ειρήνης, Ακτή Ελεφαντοστού

Η Βασιλική της Παναγίας της Ειρήνης βρίσκεται στο Yamoussoukro,  είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη, πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού όπου οι κάτοικοι είναι μόνο κατά το 20-30% χριστιανοί και είναι η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία του κόσμου. Για την ανέγερσή της απαλλοτριώθηκε ένα τεράστιο φοινικόδασος, που όμως ήταν ιδιοκτησία του προέδρου της χώρας.  
Είναι έργο του πρώτου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Félix Houphouët Boigny   (1960 - 1993), ο οποίος ήθελε να αφήσει ένα μνημείο στην ιστορία του κόσμου, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τον λαό του. "Η ειρήνη δεν είναι μια λέξη, είναι μια συμπεριφορά" συνήθιζε να λέει.


Σχεδιάστηκε από τον Λιβανέζο αρχιτέκτονα Pierre Fakhoury και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1985 και 1989. Ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου τέθηκε στις 10 Αυγούστου 1985 και ευλογήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'. 

Διαμορφώθηκε και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι πιστό αντίγραφο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, με την διαφορά ότι αυτός ο ναός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πρόκειται για έναν πλούσιο λαμπερό ναό, κατασκευασμένο με ιταλικό και Ισπανικό μάρμαρο.
Χτίστηκε από τη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Dumez. Είναι ρυθμού αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονική αναβίωση μπαρόκ, έχει μήκος 195 μέτρα, ύψος 158 μέτρα, πλάτος 150 μέτρα  και χωρητικότητα 18.000 ατόμων. Η διάμετρος του θόλου εξωτερικά είναι 90 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 55 μέτρα.
Τα βιτρό παράθυρα έχουν επιφάνεια 8.400 τετραγωνικών μέτρων, η μεγαλύτερη επιφάνεια χρωματισμένου γυαλιού στον κόσμο και είναι κατασκευασμένα στην Nanterre της Γαλλίας, από το εργαστήριο France Vitrail International. Είναι περιτριγυρισμένη από 128 κολώνες ύψους 21 μέτρων και διαμέτρου 2.20 μέτρων.
Ο θόλος υποστηρίζεται από μια τριπλή κιονοστοιχία από σαράντα οκτώ δωρικούς κίονες πανομοιότυπους με τους εξωτερικούς και δώδεκα επιβλητικές ιωνικές στήλες που αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα αποστόλους, ύψους 30,880 μέτρων και διαμέτρου τριών μέτρων. Δεν είναι ομοιόμορφες στο μέγεθος. 

Οι μικρότερες στήλες υπάρχουν για διαρθρωτικούς λόγους, αποτελούν μέρος της δομής του οικοδομήματος, ενώ οι μεγαλύτερες είναι διακοσμητικές και περιέχουν ανελκυστήρες, εκκένωση βρόχινου νερού από την οροφή και άλλους μηχανισμούς.
Στο έργο συμμετείχαν συνολικά 4,500 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων 1.500 Αφρικανών, οι οποίοι τέθηκαν υπό την εποπτεία του Antoine Cesareo, διευθυντή μεγάλων έργων στη Δημοκρατία της Ακτής του Ελεφαντοστού. Το βιβλίο ρεκόρ Guinness το αναγνώρισε το 1989 ως το μεγαλύτερο χριστιανικό θρησκευτικό κτίριο στον κόσμο. 
    MyPhotoPics