Κόκκινο πάντα (Ailurus fulgens)

Το Κόκκινο πάντα (Ailurus fulgens) είναι ένα μικρό δενδρόβιο θηλαστικό μεγαλύτερο από μια γάτα, που ζει στα ανατολικά Ιμαλάια και στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο άγριος πληθυσμός του εκτιμάται σε λιγότερο
από 10.000 ώριμα άτομα. Ο πληθυσμός συνεχίζει να μειώνεται και απειλείται προς εξαφάνιση από την λαθροθηρία, για αυτό τον λόγο τα κόκκινα πάντα προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία. 
Το μήκος τους είναι 50-64 εκ και η ουρά τους είναι 28-59 εκ. Τα αρσενικά ζυγίζουν 3,7 – 6,2 κιλά και τα θηλυκά 3 - 6,0 κιλά. Έχουν κόκκινη με καφέ γούνα στα ανώτερα τμήματα, μαυριδερή γούνα στα χαμηλότερα. Έχει λευκές λωρίδες παρόμοιες με εκείνες του ρακούν. Έχουν αυτιά όρθια, μαύρη μύτη και σκούρα μάτια, μακριά και φουντωτή ουρά, αιχμηρά νύχια για να πιάνει τα στενά κλαδιά, τα φύλλα και τους καρπούς.
Τρέφεται κυρίως με μπαμπού, αλλά τρώει επίσης αυγά, πουλιά, έντομα, λουλούδια, μούρα και μικρά θηλαστικά. Είναι  μοναχικό ζώο, δραστηριοποιείται από το σούρουπο έως την αυγή. Αρπακτικά που τρώνε τα κόκκινα πάντα είναι η λεοπάρδαλη του χιονιού και τα κουνάβια. 

Αν αισθάνονται ότι απειλούνται,  προσπαθούν να ξεφύγουν. Αν δεν μπορούν, στέκονται στα πίσω πόδια  ώστε να φαίνονται μεγαλύτερα και χρησιμοποιούν τα αιχμηρά νύχια στα μπροστινά πόδια  για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.


Η περίοδος ζευγαρώματος διαρκεί από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Λίγο πριν γεννήσουν, τα θηλυκά, συλλέγουν υλικά όπως, γρασίδι και φύλλα, για να χτίσουν φωλιά, η οποία βρίσκεται συνήθως σε μια κουφάλα δέντρου ή σε μια ρωγμή βράχου. 


Μετά από την περίοδο κύησης 112 - 158 ημέρες, το θηλυκό γεννά στα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου έως τέσσερα μικρά τα οποία είναι τυφλά και κουφά. Επίσης ζυγίζουν 110-130 γραμμάρια το καθένα. 


Τα μικρά ανοίγουν τα μάτια τους σε περίπου 18 ημέρες μετά την γέννησή τους. Σε περίπου 90 μέρες, βγάζουν την γούνα τους με χρωματισμό όπως των ενηλίκων και αρχίζουν να βγαίνουν έξω από τη φωλιά τους. Μπορούν επίσης να αρχίσουνε να τρώνε στερεές τροφές. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους μέχρι την επόμενη γέννα. Ο μέσος όρος ζωής είναι μεταξύ οκτώ και 10 χρόνια, αλλά τα περισσότερα άτομα έχουν φτάσει τα 15 έτη.
   Με την συνεργασία της Ειρήνης
   MyPhotoPics