Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωρίο του Μυλοποτάμου, στα Κύθηρα,  και ονομάζεται σπήλαιο της Αγίας Σοφίας λόγω της ...
τοπικής παράδοσης, που λέει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας Σοφίας, όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που βρίσκονται στην είσοδο του σπηλαίου.Δεν αποκλείεται όμως αρχικά τα σπήλαια με το όνομα αυτό να ήταν αφιερωμένα στην “του θεού σοφία” και με την παρέλευση των ετών να επήλθε ταύτιση του ονόματος με την αγία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Το 1955 με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου (στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Πετροχείλου που μαζί ενδιαφέρθηκαν αρχικά) εξερευνήθηκε το σπήλαιο λεπτομερώς και κατόπιν χαρτογραφήθηκε. 


Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση αυτή η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 2000 τ.μ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα τμήμα, το οποίο έχει μήκος 200 μέτρα περίπου. H ηλικία του υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια χρόνια.
Η είσοδος στο ιερό του ναού  είναι ουσιαστικά η είσοδος στο διανοιγμένο πλέον σπήλαιο και σχηματίζεται ανάμεσα από δύο κάθετα τοιχάκια δεξιά και αριστερά με τοιχογραφίες του 12 ή 13 αιώνα ενός ζωγράφου ονόματι Θεδώρου.

Προχωρώντας  μέσα στο σπήλαιο παρατηρούμε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και χρωματικές εναλλαγές λόγω της μορφολογίας των πετρωμάτων της περιοχής. Η μέση θερμοκρασία κατά το μήνα Ιούλιο είναι 16 βαθμοί και υγρασία 73%.
Στο σπήλαιο αυτό ζει ένας μοναδικός οργανισμός που έχει κάνει γνωστό το σπήλαιο και στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό με το όνομα  Kythironiscus Paragamiani. Ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.
MyPhotoPics