Αλκυονίδες Μέρες

Οι «Αλκυονίδες ημέρες» τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως και 15 Φεβρουαρίου ...
εκάστου έτους, με μεγαλύτερη συχνότητα το διάστημα 16-31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον  μύθο, η Αλκυόνη πριν γίνει πουλί ήταν μία πανέμορφη γυναίκα κόρη του Θεού των ανέμων Αίολου και της Ενάρετης. Ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Ένιωθαν τόσο ευτυχισμένοι ώστε να νομίζουν ότι δεν ήταν κοινοί άνθρωποι. Σιγά σιγά, άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι ισάξιοι των Θεών.


Όταν το έμαθε ο Δίας θύμωσε και μια μέρα που ο Κήυκας ήταν με το καράβι του στ' ανοιχτά έριξε κεραυνό και το τσάκισε, με αποτέλεσμα  να πέσει στα μανιασμένα κύματα και  να πνιγεί.
ΗΑλκυόνη πήγε με αγωνία στ' ακρογυάλι μήπως μπορέσει να βρει τον αγαπημένο της, το μόνο όμως που βρήκε ήταν λίγα σπασμένα ξύλα που είχε ξεβράσει το νερό, άρχισε τότε να κλαίει απαρηγόρητα, μερόνυχτα θρηνούσε τον χαμό του αγαπημένου της.

Ο Δίας στο τέλος την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε πουλί. Το μαρτύριό της όμως δεν είχε τελειώσει, γεννούσε τα αυγά της μέσα στη βαρυχειμωνιά και τα κλωσούσε στα βράχια της ακτής. Μα τα αγριεμένα κύματα oρμούσαν και τα κατέστρεφαν.


Για άλλη μία φορά ο Δίας έδειξε συμπόνια για την Αλκυόνη έτσι δεκαπέντε μέρες στην καρδιά του χειμώνα κοπάζουν οι άνεμοι, ζεσταίνει την πλάση ο ήλιος, ώστε να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσήσει τ' αυγά και να βγουν τα μικρά της.

 Από μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες  εξηγούνται από το γεγονός, ότι ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδος και της βορειοανατολικής Ευρώπης παρατηρείται  κατά την περίοδο του Χειμώνα μια βαρομετρική εξίσωση πίεσης. Συνέπεια αυτού είναι να μη δημιουργούνται άνεμοι και  ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος.


Οι Αλκυονίδες Μέρες ως μήνυμα αισιοδοξίας.
Η φύση μας δείχνει ότι όλα είναι μια εναλλαγή καταστάσεων καλών και κακών, κακοκαιρίας (χειμώνας) και καλοκαιρίας (καλοκαίρι), ζωής και θανάτου. Οι Αλκυονίδες Μέρες, αν τις δούμε συμβολικά, μεταφέρουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, ότι ακόμα και στη "βαρυχειμωνιά" θα υπάρχουν περιστάσεις που θα μας δίνουν δύναμη και θάρρος, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, ώστε αισιόδοξοι πια να περιμένουμε την "καλοκαιρία" και τον ερχομό της "άνοιξης", κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

MyPhotoPics