Πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Την Πρωτοχρονιά περιμένουμε ότι ο καινούργιος χρόνος θα μας φέρει αγάπη, ευτυχία, χαρά,
πλούτη και ...
καλή τύχη.  Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν έθιμα που τηρούνται αυτή την ημέρα. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά!

Iσπανία - Πορτογαλία

Μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 Iσπανοί και Πορτογάλοι βάζουν στο στόμα τους μία - μία 12 ρώγες σταφύλι και κάνουν δώδεκα ευχές. Όταν το στόμα γεμίσει τις τρώνε και εύχονται να πραγματοποιηθούν.

Iταλία
Oι Iταλοί  δεν παίρνουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, αλλά από την γριά μάγισσα Strega Buffana. Μην φανταστείτε καμία κακομούτσουνη γριά με ελιές. Πρόκειται για μια καλοκάγαθη γιαγιάκα, η οποία  φέρνει στα καλά παιδιά δώρα και στα κακά δίνει... κάρβουνα.Βραζιλία

Μεγάλη σημασία στην τύχη δίνουν οι Βραζιλιάνοι, που για γούρι ντύνονται στα λευκά και
με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στην θάλασσα, όπου ρίχνουν λευκά λουλούδια - δώρο στη  θεά της καλοτυχίας, Γιαμαντζά. 


Πηδούν επτά κύματα – ένα για κάθε μέρα τις εβδομάδας- για καλή τύχη.

Ουκρανία

Στην Ουκρανία την τύχη φέρνει η... αράχνη! Για τον λόγο αυτό στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με τα στολίδια βάζουν και  αράχνες, ενώ παρακαλάνε να δουν ζωντανή αράχνη στο σπίτι την πρωτοχρονιά, αφού αυτό είναι σημάδι, ότι όλα θα πάνε καλά στην οικογένεια.

Χιλή

Τρώνε μια κουταλιά φακές τα μεσάνυχτα για να έχουν όλο το χρόνο δουλειά και χρήματα. Σκουπίζουν το σπίτι μέσα-έξω για να διώξουν την αρνητική ενέργεια.

Σκωτία:

Ένα φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο την Παραμονή, ονομάζεται Hogmanay. Άνδρες παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες τις οποίες στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους ντόπιους οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως, ένα έθιμο από τους Βίκινγκς.

Κολομβία


Περπατούν το τετράγωνο της συνοικίας τους με μια άδεια βαλίτσα, για ένα χρόνο γεμάτο ταξίδια.

Νέα Ζηλανδία
Χτυπούν τηγάνια και κατσαρόλες όσο πιο δυνατά μπορούν για να διώξουν τα
κακά πνεύματα.


Χρόνια πολλά, να είμαστε όλοι καλά, και του χρόνου!
MyPhotoPics