Φιδάκια Ευρυτανίας.

Tο χωριό Φιδάκια βρίσκεται στα 25 χλμ. μετά από το Καρπενήσι.
Τα Φιδάκια ...

είναι χωριό του νομού Ευρυτανίας, του δήμου Καρπενησίου και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 920 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα. Λόγω θέσης προσφέρει απίθανη θέα στα απόκρημνα προβούνια της Βόρειας Χελιδόνας και στη λεκάνη της λίμνης των Κρεμαστών.
Ο οικισμός ξεχωρίζει για τα καλαίσθητα σπίτια  τα πλακόστρωτα σοκάκια και για το πολεοδομικό του σχήμα που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους είναι ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός οικισμός.
Η προέλευση της ονομασίας είναι άγνωστη. Συναντάται και ως Φειδάκια (ει). Το χωριό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, μιας και έχουν βρεθεί πολλά αρχαία αντικείμενα από τους κατοίκους του.  

Πιθανολογείται ότι ίσως πρόκειται για την αρχαία Φθία του Αχιλλέα. Το αποκαλούσαν και Φθάκια και ίσως από εκεί να προέκυψε το τελικό Φιδάκια.

Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού είναι ορατά υπολείμματα αρχαίας εγκατάστασης. Σύμφωνα με μία άποψη στην περιοχή βρισκόταν η Αρχαία Οιχαλία πρωτεύουσα των Ευρυτάνων.

Τα Φιδάκια παρουσίασαν μεγάλη μείωση πληθυσμού κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 λόγω μαζικής μετανάστευσης των κατοίκων στην Αμερική. Τα τελευταία όμως χρόνια ο πληθυσμός συγκρατείται λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της Ευρυτανίας.


MyPhotoPics