ΣΥΚΟ -Ένας γλυκός πειρασμός

Ένα φρούτο, με καταπληκτικές ιδιότητες και μακραίωνη ιστορία! 
Η ερυθρόλευκη σάρκα με...
 με τον κόκκινο μελωμένο πολτό και τους διάσπαρτα τοποθετημένους  κίτρινους σπόρους. Δεν χρειάζεται ραντίσματα, λιπάσματα, κλαδέματα και ποτίσματα ή συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες σύκων άσπρα, μαύρα, μοβ, κόκκινα, πράσινα και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι σπουδαιότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι η Καλαμών, η Βασιλική Μαύρη (μονόφορη, έγχρωμη), η Βασιλική λευκή, τα Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο (μονόφορη, λευκή), η Πρασινοσυκιά Λέσβου, η Φρακασάνα (δίφορη, λευκή), η Βασιλική λευκή (μονόφορη), τα μαντουλάρικα (Αττικής), η σμυρναική (σύκα μπαρδατζίκια) κτλ.
Χρειάζεται  προσοχή κατά την προσέγγισή του, γιατί το γάλα της συκιάς που ρέει στον κορμό και στα φύλλα του είναι πολύ τοξικό. Αυτός όμως είναι και ο αποτρεπτικός παράγοντας που διαθέτει ώστε να μην προσβάλλεται εύκολα από παράσιτα και μικρόβια και να μην χρειάζεται σχεδόν καμία περιποίηση από τον άνθρωπο. 
Τα νωπά σύκα      είναι  πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο. Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση. Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα. Παίζουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.
Προλαμβάνουν  καρδιακές παθήσεις. Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση. Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών. Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή. Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Περιέχουν 83% νερό, 15,1% σάκχαρα, 1,2% πρωτεΐνες, 0,4% λίπη, 0,2% άλατα και άλλες ουσίες.
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο. Επίσσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Από τα σύκα παρασκευάζονται γλυκά κουταλιού (από τα αγριόσυκα), συκοπιταρίδες, παστελαριές ή τσαπέλες, συκομαΐδες ή συκόπιτες , ρετσέλια, συκοπετίμεζα, σούμα (ποτό-απόσταγμα από σύκα) και και συκαλευριές.
MyPhotoPics