" Ίριδα " το φυτό του ουράνιου τόξου !!!

Στην μυθολογία αναφέρεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν Ίριδα μια θεά του Ολύμπου, κόρη του Θαύμαντα και της Ωκεανίδας, όπου την έστελναν οι θεοί να γεμίσει το χρυσό ...

σταμνί της για να ορκιστούν στο νερό της Στυγός. Λέγεται ότι στο πέρασμά της ...εμφανίζονταν στο θόλο του ουρανού εφτά υπέροχα χρώματα. Έτσι θεωρήθηκε η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου.
Πολλές είναι οι αναφορές προέλευσης του ονόματος αυτού του φυτού. Λέγεται ότι προήλθε από την ελληνική λέξη για το ουράνιο τόξο εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων των λουλουδιών της ή ότι πήρε το όνομά της από την θεά Ίριδα την χρυσόφτερη αγγελιαφόρο που μετέφερε τα μηνύματα των θεών. Στην μυθολογία αναφέρεται επίσης ότι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν Ίριδα μια θεά του Ολύμπου.
Κόρη του Θαύμαντα και της Ωκεανίδας, όπου την έστελναν οι θεοί να γεμίσει το χρυσό σταμνί της για να ορκιστούν στο νερό της Στυγός, λέγεται ότι στο πέρασμά της εμφανίζονταν στο θόλο του ουρανού εφτά υπέροχα χρώματα. Έτσι θεωρήθηκε η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου.Απ’ όπου και αν προήλθε η ονομασία της σίγουρο είναι ότι η ποικιλομορφία των χρωμάτων της και το άρωμά της μένει χαραγμένο στη μνήμη μας.
Η Ίριδα ανήκει στην οικογένεια Iridaceae. Είναι πολυετές αειθαλή φυτό και συγκαταλέγεται στα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών και χρωμάτων. Κάποια είδη έχουν ριζώματα (Iris germanica) και άλλα βολβούς (Iris rediculata).

 Οι βολβώδεις Ίριδες φυτεύονται κυρίως για να κόβουν τα άνθη της καθώς αντέχει αρκετά σε ανθοδοχεία. Η φύτευση γίνεται αρχές Φθινοπώρου. Το βάθος φύτευσης αντιστοιχεί σε 10-15 cm και η μεταξύ τους απόσταση σε 10 cm. Ανθίζουν από τα μέσα του Χειμώνα – κυρίως σε θερμές περιοχές – μέχρι τα τέλη της Άνοιξης.

Οι ριζωματώδεις Ίριδες είναι πιο ανθεκτικές απ' τις

βολβώδεις. Η φύτευση των ριζωμάτων γίνεται από το τέλος του Καλοκαιριού έως τις αρχές Φθινοπώρου. Η φύτευση γίνεται σε βάθος 5-10 cm και σε απόσταση μεταξύ τους 30-40 cm. Ανθίζουν όλη την Άνοιξη.Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν ο πολλαπλασιασμός γίνεται με βολβούς ή με διαίρεση της τούφας του ριζώματος.
Η λίπανση δεν συνιστάται πριν τη φύτευση γιατί αυξάνει την αλατότητα του εδάφους. Επίσης είναι ευαίσθητο φυτό στο φθόριο γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα φθοριούχα λιπάσματα.
Το γένος Iris περιλαμβάνει 200 με 300 είδη στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη και στην Ελλάδα βρίσκουμε 10 είδη από αυτά ( Iris attica, Iris florentiana, Iris gramineaka κ.α.).


Θα την βρούμε σε πετρώδη εδάφη κυρίως σε νησιωτικές περιοχές –  Κρήτη, νησιά του Ιονίου – αλλά και σε ορεινές περιοχές της χώρας μας (Μακεδονία, Θεσσαλία).
Προτιμά καλά αποστραγγισμένα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανικά και θρεπτικά στοιχεία. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις αλλά και σε ημισκιά.
Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό σε παρτέρια, κήπους, ταρατσόκηπους και βραχόκηπους.


gardenmagazine
 myphotopics