Αχέροντας: ο αρχαίος ποταμός του θανάτου, μαγεύει με τις ομορφιές

Από την εποχή του Ομήρου κιόλας, ο ποταμός Αχέροντας είχε ταυτιστεί με το
θάνατο, καθώς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο
«ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου του, παραδίδοντας ...
τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. 
 Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει.
Η πεδιάδα του Αχέροντα, ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών και δίπλα στη λίμνη Αχερουσία, δημιουργήθηκε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου γινόταν η επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών.

 Σήμερα, το ποτάμι και η περιοχή γύρω από αυτό, μαγεύουν για τις ομορφιές τους και λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας τους, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του ποταμού.
 Ο Αχέρων έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής
εκπαίδευσης. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του, όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000).
 Ο Αχέρων βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του είναι πολλές και προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων, από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος κοντά στη Γλυκή. Το ποτάμι σχηματίζεται αρχικά από δύο παραπόταμους - χείμαρρους, με λιγοστό νερό το καλοκαίρι αλλά άφθονο το χειμώνα. Οι δυο παραπόταμοι ενώνονται στο χωριό Πολυστάφυλο και δημιουργούν τον κύριο κορμό του Αχέροντα.
 Οι εκβολές του βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά του Νομού Πρεβέζης, όπου σχηματίζεται Δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονταιτα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης. Το μήκος του ποταμού ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα, ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα, εκ των οποίων 28.000 βρίσκονται στο Νομό Θεσπρωτίας και 57.000 στο Νομό Πρεβέζης.
Πολλά είναι τα εντυπωσιακά σημεία του ποταμού, στην αρχή, τη μέση και το τέλος του. Στο ορεινό του κομμάτι, ρέει μέσα σε μια κοιλάδα με την ονομασία «Λάκκα Σούλι», με όρια από το χωριό Πολυστάφυλο Πρέβεζας, έως τη γέφυρα του χωριού Σερζιανά, στα σύνορα Ν. Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Στο κομμάτι αυτό, είναι δυνατή η πεζοπορία χωρίς τεχνικές δυσκολίες, ενώ σε απόσταση 100-200 μέτρων από την γέφυρα των Σερζιανών, το ανάγλυφο του Αχέροντα γίνεται εντονότερο και ο ποταμός εισέρχεται στην εντυπωσιακή περιοχή των Στενών του Αχέροντα (Χαράδρα). Στην περιοχή των Στενών, τα βράχια μπορεί κάθετα να ξεπερνούν σε ύψος τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού να μην φτάνει καν τα 2 μέτρα. Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί που η ροή του είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες και σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους.
Οι «Πηγές του Αχέροντα», ανήκουν στην κοινότητα Βουβοπόταμου Πρέβεζας, ενώ αμέσως μετά, το ποτάμι σχηματίζει μαιάνδρους μήκους 2 χλμ σε μια μικρή κοιλάδα και καταλήγει στη Γλυκή Θεσπρωτίας. Μετά τη Γλυκή, ακολουθεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού μήκους περίπου 12-14 χλμ. που τελειώνει στη γέφυρα Μεσοπόταμου. Στη σημείο αυτό, σε ένα λόφο, βρίσκεται το Αρχαίο Νεκρομαντείο, η πύλη εισόδου στον Άδη και η Αρχαία Εφύρα.
Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα μέχρι τις εκβολές του, ο Αχέροντας είναι πλωτός και επιτρέπει τουριστικές διαδρομές με βάρκα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε µια γοητευτική διαδροµή ανάµεσα σε δένδρα. Επίσης, στο Δέλτα του ποταμού, γίνεται από το 2010, ξενάγηση με κανό-καγιάκ Στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή 4 χλμ, δίπλα στό «Δάσος της Περσεφόνης».
 Στον Αχέροντα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες όπως το κανό, το καγιάκ, το ράφτινγκ, ακόμη και η ιππασία, ενώ υπάρχει η δυνατότηταδιάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά. Επίσης με κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποιείται και διάσχιση του φαραγγιού. Στην περιοχή «Λάκκα Σούλι», είναι δυνατή η πεζοπορία χωρίς τεχνικές δυσκολίες.
Η περιοχή βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής, από Πρέβεζα προς Ηγουμενίτσα. Από τη βόρεια Ελλάδα, η πρόσβαση γίνεται μέσω της  Εγνατίας, ενώ από τη νότια Ελλάδα, μέσω Ρίου - αντιρρίου και Ιονίας Οδού.

  Οι εκβολές του Αχέροντα.

 MyPhotoPics